L’IDIBELL rep més d’un milió i mig d’euros de l’AECC per finançar projectes d’investigació contra el càncer

  • L’AECC fa 50 anys que contribueix econòmicament a la recerca científica sobre el càncer a Espanya, amb l’objectiu de millorar la detecció precoç i la qualitat de vida dels pacients i augmentar-ne la supervivència.
  • L’IDIBELL s’ha beneficiat de 12 de les 186 ajudes proporcionades per l’AECC aquest any, les quals s’invertiran en projectes tant de l’àmbit assistencial com de laboratori.
logo

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) destina cada any una gran quantitat d’ajudes econòmiques per la investigació del càncer amb l’objectiu final d’acostar els resultats científics als pacients, cosa que es traduïria en una millora de la detecció precoç dels casos, la seva qualitat de vida i un augment de la seva supervivència.

A l’IDIBELL, la recerca en càncer és una de les 4 àrees principals, i la que compta amb més grups d’investigació. Els 12 investigadors de l’IDIBELL llistats a continuació han rebut ajudes de l’AECC per un valor total d’1.553.129€ per tal de dur a terme la seva recerca en projectes que abarquen des de l’àmbit més molecular i de recerca bàsica fins el contacte directe amb el pacient.

El Dr. Álvaro Aytés, cap del grup de recerca en mecanismes de resistència i progressió en el càncer de pròstata, ha rebut una ajuda LAB per treballar per identificar punts dèbils en les cèl·lules tumorals que permetin trobar millors tractaments pel càncer de pròstata.

Dins el mateix grup, La Dra. Lidia Franco estudiarà amb una ajuda Postdoctoral com potenciar l’activitat de les cèl·lules immunitàries contra les cèl·lules del càncer de pròstata, un tumor en el qual les immunoteràpies no estan donant gaire bon resultat.

Amaia Gonzalez de Zarete es beneficiarà d’una ajuda Programa Prácticas Laboratorio Verano que li permetrà investigar en el camp de la genètica del càncer.

En el grup de recerca en nutrició i càncer, liderat per el Dr. Antonio Agudo, s’estudiarà el paper de la dieta, l’activitat física i la composició corporal en el pronòstic del càncer de mama gràcies a una ajuda Proyectos Estratégicos.

Chaima Zoljami rebrà una ajuda Programa Prácticas Laboratorio Curso Académico per seguir avançant dins el món de la investigació en processos tumorals.

Dins del Programa Epibell, el Dr. Cristian Ochoa vol avaluar amb l’ajuda Proyectos Estratégicos aconseguida l’ús de les noves tecnologies i d’un sistema de salut digital per millorar el tractament psicològic de pacients amb càncer de pulmó avançat.

La Dra. Isabel Fabregat i el seu equip s’enfocaran en els càncers de fetge més freqüents per tal d’avançar en una teràpia personalitzada per aquests pacients gràcies al finançament de l’ajuda Proyectos Generales.

Jesús Brenes rebrà una ajuda Clínico Junior per la identificació de mètodes de diagnòstic no invasius i bioindicadors del càncer orofaríngic causat pel VPH.

Dins del grup d’angiogènesi tumoral, liderat pel Dr. Oriol Casanovas, la recerca impulsada per l’ajuda INNOVA es dirigirà a desenvolupar un nou tractament per càncers avançats que permeti prevenir la resistència dels tumors.

El Dr. Pedro Fuentes, investigador postdoctoral en metabolisme i càncer i beneficiari d’una ajuda Postdoctoral, estudiarà en càncer colorectal la forma de destruir un escut molecular que fa les cèl·lules tumorals resistents a la quimioteràpia i així tornar-les vulnerables als tractaments.

Dins el grup de recerca en viroteràpia i immunoteràpia del càncer, el Dr. Rafael Moreno rebrà una ajuda Ideas Semilla per investigar teràpies antitumorals basades en la utilització de cèl·lules troncals mesenquimals com a vehicles cel·lulars per a virus que ataquin el càncer.

Finalment, el Dr. Victor Moreno, cap del grup de recerca en càncer colorectal, es centrarà en desenvolupar un model per predir el risc de càncer de pàncrees i així millorar la detecció precoç gràcies a l’ajuda ERA PerMed.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top