Les cèl·lules tumorals davant de situacions desfavorables creen reservoris de ribosomes que els permeten sobreviure

  • Segons un estudi de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona, ​​quan els nivells de nutrients i energia disminueixen, les cèl·lules tumorals són capaces de detectar-ho i entrar en una modalitat de baix consum energètic, en el qual emmagatzemen tot el material necessari per posteriorment reactivar el seu creixement.
  • Això els permet que, un cop la situació s’hagi restablert, puguin “despertar-se” ràpidament i reprendre la divisió cel·lular.
  • Aquest mecanisme podria explicar la reaparició de tumors després del tractament clínic. Els investigadors estudien ara com inhibir la formació d’aquests reservoris i així evitar les recaigudes.
NP40 - Gentilella_Sci Adv - Foto

Davant d’una situació de manca de nutrients, oxigen i energia, les cèl·lules tumorals paren de créixer i creen un petit reservori amb tot el material necessari per reiniciar ràpidament el creixement i la divisió cel·lular tan bon punt la situació torni a ser favorable. Aquesta és la principal conclusió d’un treball publicat a la revista Science Advances del grup de recerca en Metabolisme i Càncer de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat de Barcelona (UB), i finançada per la Associació Espanyola Contra el Càncer.

El càncer es produeix per la proliferació descontrolada de cèl·lules, que acaben envaint i destruint teixits i òrgans. Per aquesta raó, perquè un tumor augmenti de mida és imprescindible que les cèl·lules tumorals produeixin totes les proteïnes necessàries per crear la biomassa requerida per créixer i dividir-se. Les fàbriques que produeixen les proteïnes són els ribosomes, per això la capacitat de generar nous ribosomes és clau en els tumors més agressius.

L’estudi liderat pel Dr. Antonio Gentilella, investigador principal de l’IDIBELL i professor de la UB, descriu que, quan les cèl·lules tumorals es troben en un ambient baix en nutrients, són capaces de detectar-ho i enviar un senyal intern perquè la proteïna LARP1 i la subunitat ribosomal 40S segrestin tots els ARNm necessaris per formar ribosomes.

“En una situació desfavorable la cèl·lula degrada tot el que pot per aconseguir l’energia i els recursos que li permetin sobreviure en mode de baix consum i d’estalvi d’energia. Aquesta caixa forta d’informació per produir ribosomes permet guardar-los i protegir-los de la degradació per després poder-los generar ràpidament quan la situació torni a la normalitat i la cèl·lula pugui tornar a créixer. Pràcticament Ribosomes estil IKEA”, comenta el Dr. Antonio Gentilella, líder del projecte

Pedro Fuentes i Joffrey Pelletier, tots dos investigadors de l’IDIBELL i primers autors de l’article, cometin que es tracta d’un mecanisme de resistència metabòlica observat en molts tipus tumorals, des de cèl·lules de càncer de còlon i recte, de pulmó o de bufeta, i potencialment molts altres tumors.

 

Podria el reservori de ribosomes influir en la reaparició de tumors?

L’ambient de creixement dels tumors, així com la quimioteràpia, creen les condicions desfavorables de manca de nutrients i oxigen que podrien promoure la creació de reservoris de ribosomes en les cèl·lules que sobreviuen a aquestes condicions. Per tant, és fàcil pensar que aquest pugui constituir un mecanisme important per a la reaparició dels tumors després de la teràpia.

“La quimioteràpia pot reduir molt la mida dels tumors, però què queda al final? És molt probable que el mateix tractament hagi seleccionat les cèl·lules que per una banda hagin baixat el consum energètic i alhora hagin generat un reservori de ribosomes i, per tant, els és més fàcil tant sobreviure com tornar a créixer després del tractament”, comenta el Dr. Gentilella. “En aquests moments estem estudiant a nivell clínic en quin grau això està passant en diferents tipus de tumors i si som capaços de parar-ho per evitar-ne la reaparició”.

Aquest treball és la continuació d’uns quants anys de recerca del grup del Dr. Gentilella i deu molt a la contribució intel·lectual del Dr. George Thomas, reconegut expert mundial en ribosomes i investigador emèrit de l’IDIBELL.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top