L’Estat espanyol al capdavant d’Europa en joves fumadors de tabac de pipa d’aigua

  • Un estudi en què han participat professionals de l’IDIBELL i de l’ICO confirma que el 90% dels fumadors de cigarrets electrònics també consumeixen cigarrets convencionals i adverteix que les xarxes socials s’estan convertint en un canal de promoció, de manera encoberta o indirecta, de productes de tabac prohibits per la directiva europea de productes de tabac (TPD).
NO69 - Pipes aigua_ICO - Image

Un estudi en el qual han participat professionals de l’IDIBELL i de l’ICO, i que ha estat liderat per la spin-off Open Evidence de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), amb la col·laboració d’investigadors de la London School of Economics (LSE) i l’empresa BDI Research ha analitzat les percepcions dels consumidors de nou països de la Unió Europea (UE) i del Regne Unit sobre cinc productes del tabac: cigarrets convencionals, cigarrets prims, cigarrets petits (purets i cigarrets petits marrons), cigarrets electrònics i productes de tabac per escalfament.

Entre els resultats principals, la recerca revela que, entre els enquestats, l’Estat espanyol és un dels països europeus amb més joves, d’entre 18 a 25 anys, fumadors de pipa d’aigua (anomenada també sisha). Confirma, a més, la dualitat del consum de certs productes: el 90% dels fumadors de cigarrets electrònics també consumeixen cigarrets convencionals i adverteix que les xarxes socials s’estan convertint en un canal de promoció, de manera encoberta o indirecta, de productes de tabac prohibits per la directiva europea de productes de tabac (TPD).

L’estudi, a banda de fer una revisió sistemàtica de la literatura i l’anàlisi de les dades existents, ha fet una enquesta en línia a 12.000 persones. Per garantir la cobertura geogràfica, s’han enquestat els Estats membres d’Espanya, Bulgària, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Letònia, Polònia, Eslovàquia i el Regne Unit. De cada país s’han obtingut dues mostres. La primera mostra ha comptat amb 600 fumadors i persones que havien deixat de fumar en els 12 darrers mesos, de 26 anys o més. I la segona ha constat de 600 persones d’entre 18 i 25 anys.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top