Un estudi prediu que el 2030 hi haurà més casos i més morts de càncer d’endometri a Catalunya entre les dones majors de 65 anys

  • Les dades obtingudes  mostren una disminució de la incidència i un lleuger augment de la mortalitat per càncer d’endometri. L’estudi ha estat realitzat per un grup d’investigadors/es del grup de recerca en Infeccions i Càncer de l’IDIBELL, l’ICO i del Pla Director d’Oncologia.
NO27 - Laura Costas_Maturitas - Imatge

El càncer d’endometri és, actualment, un dels càncer ginecològics més freqüents que afecta sobretot a les dones d’edat avançada. Un grup d’investigadors/es del grup de recerca en Infeccions i Càncer de l’IDIBELL, de l’ICO i del Pla Director d’Oncologia han estimat quina serà la incidència i la mortalitat en càncer d’endometri a Catalunya l’any 2030 i ho han comparat amb les prediccions amb les dades de l’any 2010.

Per a realitzar aquest estudi s’han utilitzat models estadístics per a predir les taxes d’incidència i mortalitat entre el període 2015-2030 i els resultats s’han publicat a la revista científica de biomedicina, Maturitas.

 

Què ens mostren les dades obtingudes en aquest estudi?

En general, les dades obtingudes mostren una disminució de la incidència i un lleuger augment de la mortalitat per càncer d’endometri fins al 2030 a Catalunya.

Les dades mostren un nou escenari, on les taxes d’incidència del càncer d’endometri disminuiran globalment, mentre les taxes de mortalitat tindran un lleuger augment. No obstant, si ens fixem en els diferents grups d’edat, s’observa un augment tant de la incidència com en la mortalitat en les dones de més de 65 anys. A més, aquest grup de dones augmentarà en xifres absolutes a causa d’una major esperança de vida en les properes dècades.

Així doncs, a mesura que la població mundial envelleixi, s’espera una càrrega més elevada de càncer d’endometri entre les dones més grans, en consonància a aquests resultats. Aquesta informació pot ser de molta utilitat per a planificar noves estratègies clíniques i preventives en un futur proper. Així ho afirma la investigadora del grup d’Infeccions i càncer de l’IDIBELL i de l’ICO, Laura Costas, “A l’hora de planificar estratègies clíniques i preventives hem de tenir en compte l’envelliment progressiu de la població, ja que implicarà un augment de la càrrega de malaltia crònica, com és el càncer d’endometri”.

Aquest nou escenari pot ser una advertència útil per a oncòlegs/es, ginecòlegs/es i geriatres per a desenvolupar noves estratègies d’intervenció clínica integrada per a dones grans en un futur proper.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top