Possible nou biomarcador de la malaltia de Parkinson

  • El candidat biomarcador és un fragment d’un receptor neuronal que es pot detectar al líquid cefalorraquidi.
  • L’equip liderat per l’IDIBELL i la UB ha demostrat que aquesta proteïna es troba específicament augmentada en malalts de Parkinson i no en altres malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.
NP07 - Ciruela_TNEU - Imatge

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que es manifesta amb trastorns del moviment com tremolors, rigidesa, lentitud de moviment o inestabilitat postural. Tot i que el Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent després de l’Alzheimer, no hi ha un biomarcador molecular fiable per al seu diagnòstic.

Un equip del Programa de Neurociències de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB) acaba de presentar un prometedor candidat a biomarcador diagnòstic de la malaltia de Parkinson. Aquest candidat és un fragment d’un receptor acoblat a la proteïna G (GPR37) present a les neurones.

L’estudi, publicat a la revista Translational Neurodegeneration i dirigit pel Dr. Francisco Ciruela, mostra que només els pacients amb la malaltia de Parkinson i no amb altres malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer, tenen altes concentracions de fragment GPR37 al líquid cefalorraquidi. Aquestes troballes demostren l’alta especificitat del biomarcador.

A diferència del cervell, podem accedir al líquid cefalorraquidi molt més fàcilment“, diu la Dr. Ciruela, que és membre també de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UBNeuro). “El líquid cefalorraquidi és el mirall del que passa al sistema nerviós. Ens pot proporcionar molta informació“.

La hipòtesi més probable que explicaria aquest augment seria que, quan el receptor GPR37 arriba a la superfície de les neurones del cervell, el seu domini extracel·lular es talla i s’allibera a l’espai extracel·lular. En conseqüència circula, en concentració augmentada, pel líquid cefalorraquidi.

GPR37 és un receptor orfe, el que significa que no es coneix el seu lligant endogen ni té una funció neuronal reconeguda. No obstant això, “el fragment soluble que es troba al líquid cefalorraquidi d’aquest receptor podria estar jugant un paper en la senyalització cel·lular i, per tant, podria ser una potencial diana terapèutica per a la malaltia de Parkinson“, diu la Dr. Ciruela.

 

El futur del receptor GPR37

Tot i que els resultats obtinguts per l’equip de l’IDIBELL i UB són molt prometedors, el paper com a biomarcador de la porció soluble de GPR37 s’hauria de validar en una cohort més amplia per implementar-ne l’ús clínic.

En aquest sentit, l’equip de Neurofarmacologia i Dolor del Dr. Ciruela acaba de rebre una beca de la Fundació Michael J. Fox per a la investigació del Parkinson que els permetrà definir acuradament la sensibilitat, l’especificitat i el límit de detecció del nou biomarcador. Aquest projecte serà una col·laboració amb l’Institut Karolinska d’Estocolm, concretament amb el grup del Dr. Per Svenningsson. Es tracta d’un projecte de tres anys amb un finançament de 125.033,17 €.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top