Investigadors catalans proposen un nou protocol en la punció endoscòpica al pàncrees

no2_-_gastroenterology_sant_pau_cast_-_image1

Un grup d’investigadors catalans, liderats pel director de la Unitat d’endoscòpia digestiva del Servei de Patologia Digestiva de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau, Carles Guarner Argente, han publicat un article a Gastroenterology, en el que es demostra que la profilaxi amb antibiòtic no és necessària per la punció endoscòpica guiada per ultrasó de lesions quístiques pancreàtiques.

 

El treball ha consistit en un assaig clínic amb un grup de 226 pacients sotmesos a una avaluació de lesions quístiques del seu pàncrees i que van requerir punció a través d’endoscòpia guiada per ultrasò. Es demostra que la incidència d’infeccions és inferior a l’1% i, a més, no va variar significativament entre els pacients que rebien placebo i el grup control, al que es va administrar profilaxi amb ciprofloxacina. Aquests resultats poden canviar el procediment estàndard establert en aquests casos,  evitant  així l’administració profilàctica de l’antibiòtic, els possibles efectes secundaris i les possibles resistències associades a aquests fàrmacs.

 

L’estudi multicèntric compta amb la participació del Servei de Patologia Digestiva de Sant Pau – IIB Sant Pau, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Hospital Clínic – IDIBAPS, la Universitat de Barcelona, El Servei de Patologia Digestiva de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa – Fundació per la Recerca Mútua Terrassa, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital de Bellvitge – IDIBELL, i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBERehd).

 

Aquest treball ha comptat amb el suport de l’Instituto de Salud Carlos III, la Sociedad Española de Endoscopia Digestiva i la Societat Catalana de Digestologia.

Scroll to Top