Identifiquen una proteïna clau en el manteniment de la identitat dels limfòcits B

28942386960_11f3b8b055_b (1)

Els resultats de l’estudi, publicat a PLoS Genetics, demostren que HDAC7 s’expressa de manera específica en limfòcits B i no ho fa en cèl·lules d’altres llinatges com per exemple els macròfags.

Sistema hematopoètic

Les cèl·lules mare de la sang passen per un sistema molt complex de diferenciació per formar les diferents cèl·lules sanguínies. En el sistema hematopoètic existeixen dues línies principals: la limfoide, que acaba donant lloc a les cèl·lules T, els limfòcits B i les cèl·lules NK, entre d’altres, i la mieloide que formarà els eritròcits (glòbuls vermells) o els macròfags entre d’altres.

Segons ha explicat Maribel Parra, per tal que es donin aquests passos s’han de produir una sèrie de canvis en el programa gènic de les cèl·lules. Existeixen factors de transcripció que activen gens de cada llinatge cel·lular però també existeixen repressors transcripcionals que impedeixen que s’expressin gens “inapropiats”, que són característics d’un altre llinatge.

El grup Maribel Parra estudia precisament el paper d’una família de proteïnes que són repressores transcripcionals en la diferenciació de les cèl·lules del sistema hematopoètic. Es tracta de les histones desacetilases (HDACs).

Repressió de gens ‘inapropiats’

En aquest treball els investigadors demostren que el paper d’una d’aquestes proteïnes, l’HDAC7, en limfòcits B és reprimir gens ‘inapropiats’, característics d’altres llinatges com els macròfags. Els investigadors van reprogramar cèl·lules precursores de limfòcits B a macròfags (del llinatge mieloide) i van observar que l’expressió d’HDAC7 disminuïa de forma dràstica mentre que quan es torna a expressar aquesta proteïna es bloqueja la inducció de gens clau per a la biologia dels macròfags .

Parra ha explicat que “a través d’aquets mecanisme de repressió transcripcional, la cèl·lula B s’assegura que no s’expressin gens d’altres tipus cel·lulars, mantenint la seva identitat limfoide”. També assenyala que “donada la seva importància en la biologia dels limfòcits B, la funció d’HDAC7 podria estar alterada en malalties hematològiques com les leucèmies i els limfomes. Cap aquesta hipòtesi es dirigeix ara la recerca del nostre grup”.

Scroll to Top