Recomanen l’ús de fàrmacs antitrombòtics més potents en el context del Codi Infart en pacients d’alt risc

8 (1)

El laboratori d’investigació cardiovascular de l’IDIBELL dirigit pel cardiòleg de l’Hospital Universitari de Bellvitge José Luis Ferreiro ha realitzat un estudi sobre l’efecte dels fàrmacs antiplaquetaris que es donen als pacients que pateixen un infart agut d’alt risc en el context de Codi Infart. L’estudi conclou que quan arriben a l’hospital, en la majoria dels pacients aquests fàrmacs encara no han fet efecte. Per això, en aquests casos recomanen l’ús d’antitrombòtics més potents i sobretot amb un temps d’actuació més ràpid en pacients d’alt risc.

Els resultats de l’estudi s’han avançat en l’edició electrònica de la revista Thrombosis and Haemostasis.

Codi Infart

El Codi Infart és un protocol d’actuació urgent que va posar en marxa el CatSalut el juny del 2009 que implica que “quan es detecta un infart en qualsevol punt de Catalunya, en una ambulància al carrer, en un hospital regional, on sigui”, ha explicat Ferreiro, “s’ha de traslladar de forma immediata a un centre amb servei d’hemodinàmica on de forma immediata se li pugui fer una angioplàstia primària, és a dir, desobstruir els vasos sanguinis que estan provocant l’infart”.

“Aquest protocol permet millorar el pronòstic en guanyar temps, quan abans s’actua, menys miocardi resulta danyat”. I és precisament aquesta rapidesa la que ha portat als investigadors de l’IDIBELL a plantejar-se si els fàrmacs antitrombòtics que s’administren via oral en aquests casos: aspirina i clopidogrel tenen un efecte prou ràpid per ser útils en aquest context.

Aspirina i clopidogrel

L’estudi, realitzat en 50 pacients derivats a la Unitat d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari de Bellvitge per un codi infart, conclou que al 25% d’aquests pacients l’aspirina sí els havia fet efecte, mentre que a prop del 90% dels pacients el clopidogrel encara no havia tingut l’efecte desitjat d’inhibició plaquetar.

“L’ús de fàrmacs més potents i sobretot més ràpids seria recomanable en els casos d’infart agut i d’alt risc en lloc de fer servir clopidogrel, i el seu benefici compensaria un possible augment del risc de sagnat” ha explicat José Luis Ferreiro que comenta “de fet, en una revisió del protocol Codi Infart que està en curs s’està avaluant incloure l’ús d’aquests nous fàrmacs que ja existeixen al mercat però que tenen un major cost que els que s’usen actualment”.

Codi Infart a Bellvitge

El protocol Codi Infart es va posar en marxa a l’Hospital Universitari de Bellvitge l’1 de juny de 2009, per a una població de referència d’1,2 milions d’habitants. Actualment, l’hospital realitza cada any uns 650 codis, mentre que abans de la seva implementació l’activitat de la Unitat d’Hemodinàmica en infarts era inferior als 250 casos anuals. Des de la posada en marxa del Codi Infart la mortalitat intrahospitalària per infart ha passat del 9,1% al 5,3% als trenta dies, i del 13,7% al 8% al cap d’un any.

Referència de l’article

Ferreiro J.L.*, Homs S.*, Berdejo J.*, Roura G.*, Gómez-Lara J.*, Romaguera R.*, Teruel L.*, Sánchez-Elvira G.*, Marcano A.L.*, Gómez-Hospital J.*, Angiolillo D.J. and Cequier A.*. Clopidogrel pretreatment in primary percutaneous coronary intervention: Prevalence of high on-treatment platelet reactivity and impact on preprocedural patency of the infarct-related artery. Thromb Haemost 2013. doi:10.1160/TH13-01-0057

*Investigadors de l’IDIBELL

Scroll to Top