La psicòloga Virginia Penhune explicarà a CosmoCaixa com el so i el cos es combinen per fer música

2c8a01b157c839da18d2aabd476f7f96 (1)

La psicològa de la Universitat de Concòrdia del Canadà, Virginia Penhune, estudia a través de la neuroimatge com els nens i els adults adquireixen les seves capacitats motores i com l’estudi de la música afecta la seva habilitat per aprendre. Recentment el laboratori de Penhune ha publicat un estudi que conclou que rebre instrucció musical abans dels set anys estimula el desenvolupament del cervell. En aquesta xerrada parlarà sobre com integrem la informació auditiva i motora necessària per moure’ns en funció d’un ritme particular. També coneixerem les diferències entre els músics i ballarins professionals i els no músics a l’hora de processar tot tipus de ritmes

Cicle de conferències
El cicle de conferències “La música i el seu impacte en el cos i la ment” està organitzat per l’Obra Social “la Caixa” i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Les sessions tindran lloc a CosmoCaixa Barcelona del 31 de gener al 4 de juny, i reunirà experts reconeguts internacionalment com Steven Mithen, Sandra Trehub, Eckart Altenmuller, Jaume Ayats, Emmanuel Bigand i Josef Rauschecker. El cicle està coordinat per l’investigador ICREA de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona, ​​Antoni Rodríguez Fornells.

L’activitat pretén entendre un fenomen cultural sorprenent de la nostra espècie: la música. Les conferències tractaran sobre l’origen de la música i com ha evolucionat, des del moment en què algun dels nostres avantpassats va construir per primera vegada una flauta per començar a produir els primers sons, fa aproximadament 40.000 anys, fins a les últimes transformacions musicals i tecnològiques. Les qüestions que sorgeixen al voltant de la música són innombrables, des de com es desenvolupen les habilitats musicals en els nadons fins a què és el que caracteritza a aquelles persones amb talent per aquest art.

De fet, entendre la música, la seva relació i el seu impacte amb el nostre cos a través de l’expressió de les emocions, el seu valor com a vincle social i comunicador, la seva evolució en el temps, història i expressions culturals, “ens permetrà comprendre millor tant les futures expressions musicals com per què, en moltes cultures, s’empra la música en diferents contextos curatius”, explica Antoni Rodríguez-Fornells. El coordinador del cicle de conferències, cap del grup de recerca de Cognició i Plasticitat Cerebral de l’IDIBELL i la UB, destaca especialment “la capacitat de la música per estimular la plasticitat cerebral i contribuir a la possible reorganització dels circuits neuronals”.

Scroll to Top