Una bona salut bucodental redueix el risc de lesions musculars

Grupo Dr Cosme Gay (1)

Aquest treball, publicat el 2011, ha estat l’article científic sobre medicina esportiva més consultat de la revista BioMedLib Journal, segons el rànquing establert per la pròpia publicació. El manteniment d’una adequada salut bucodental és imprescindible per evitar, o minimitzar, el risc d’aparició de lesions musculars en els esportistes d’elit. Aquesta és el principal conclusió de l’estudi realitzat pel Dr. Cosme Gay Escoda, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’equip mèdic del FC Barcelona. L’equip mèdic odontològic va estudiar durant tres temporades, del 2003 al 2006, les lesions o traumatismes bucals, la higiene bucodental a través de la presència de placa bacteriana, la patologia de les genives i l’oclusió dentària dels 30 jugadors del primer equip del FCB. A continuació van contrastar aquestes dades amb la informació de les lesions patides pels jugadors que va aportar l’equip mèdic del club. La correlació estadística demostrà que les infeccions cròniques bucals és un dels factors de risc que podien incidir en un major nombre de lesions musculars. És a dir, els jugadors professionals amb pitjors paràmetres de salut bucodental mostren una major probabilitat de lesionar-se. Aquestes infeccions poden ser causades per diverses causes com càries, infeccions a la geniva (gingivitis) o placa bacteriana.

Per primer cop, s’ha demostrat científicament la importància de la salut bucodental com a mesura de prevenció per reduir el risc de lesions musculars intrínseques, és a dir, les que no són causades per cops o impactes directes. Les infeccions de la boca segreguen mediadors químics que, mitjançant el torrent sanguini, poden arribar a afectar el múscul i debilitar-lo, augmentant així el risc de lesions.

Aquest treball, publicat el 2011, ha estat l’article científic sobre medicina esportiva més consultat de la publicació, segons el rànquing establert per la revista BioMedLib Journal. En l’estudi, a més del Dr Gay Escoda, cirurgià maxil·lofacial de Centre Mèdic Teknon i catedràtic de la Universitat de Barcelona, ​​també van participar el Dr. Jordi Ardèvol, director mèdic del Barça en aquest període, i el Dr. Ricard Pruna i Javier Fernández, metge i fisioterapeuta respectivament del primer equip.

Lesions d’esportistes professionals

S’estima que els jugadors de futbol professional es lesionen entre 1,5 i 7 vegades cada 1.000 hores d’entrenament i entre 12 i 35 vegades cada 1.000 hores de partit. Les lesions musculars són freqüents en la pràctica esportiva juntament amb tendinitis, fractures, ruptures de lligaments o laceracions, entre altres. Per això, és imprescindible definir mesures preventives per reduir al màxim les lesions musculars, “entre les quals s’inclou un control periòdic de la salut bucodental dels jugadors, per assegurar així el manteniment d’una excel·lent condició física dels esportistes d’alta competició” , conclou el Dr. Gay Escoda.

Font: Europapress

Scroll to Top