L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) acull, entre el 13 i el 15 de març, el XIII Curs Internacional de Cirurgia Ginecològica, organitzat pel Servei de Ginecologia amb la col·laboració de 40 docents del màxim nivell. En un format centrat en la docència exclusiva de tècnica quirúrgica, el curs, amb més de 250 assistents inscrits, inclourà des de les tècniques clàssiques d’aproximació vaginal o laparotòmica fins la màxima innovació en abordatges de mínima invasió com són la histeroscòpia, la laparoscòpia i la robòtica.
Segons explica el director del curs, Jordi Ponce, “per a aquesta edició, hem proposat com a temes monogràfics: el càncer d’endometri amb totes les seves varietats quirúrgiques i vies d’aproximació, des de la simple histerectomia per via vaginal fins a la més complexa estadificació robòtica; el tractament quirúrgic del mioma uterí, amb abordatge histeroscòpic, laparoscòpic, robotitzat o bé laparotòmic, i, per últim, les malles en la patologia del sòl pelvià, les seves complicacions, i la seva cirurgia resolutiva”.
Com en edicions anteriors, el curs aposta per la cirurgia en directe realitzada per figures rellevants del panorama internacional. Així, hi participaran, entre d’altres, el Prof. John Bogges, de la Chapell Hill School of Medicine de Carolina del Nord (EUA), reconegut expert en cirurgia robòtica oncològica; el Prof. Arnaud Wattiez, reconegut professor de cirurgia laparoscòpica de la Universitat d’Estrasburg (França), el també francès Prof. Victor Acharian, investigador i cirurgià especialista en l’ús de malles per a la correcció dels defectes del sòl pelvià, i els Prof. Srini Vindla, del Kings Mill Hospital de Nottinghamshire (Regne Unit), i Mario Franchini, d’Azienda Sanitaria de Florència (Itàlia), experts en la resecció histeroscòpica de patologia endocavitària uterina mitjançant els innovadors dispositius d’aspiració truclear.
Aquesta edició incorpora la retransmissió de cirurgia robòtica en directe, amb visionat en tres dimensions reals mitjançant el sistema robotitzat Da Vinci en diàleg interactiu amb la sala.
Així mateix, gràcies a l’estreta relació de l’Hospital Universitari de Bellvitge amb la Fundació Vicente Ferrer, el Prof. Yadamala Balasubbaiah (Fundació Vicente Ferrer, Hospital de Kalyandurg, Índia), demostrarà la seva experta tècnica quirúrgica, i pronunciarà la conferència magistral de l’IDIBELL titulada Shift towards Minimal Invasive Surgery In India – Pros and Cons. Serà dijous 14 de març a les 15h a la sala d’actes de l’hospital.
El Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge està exclusivament especialitzat en ginecologia quirúrgica i, particularment, en cirurgia oncològica. Realitza prop de 1.000 procediments quirúrgics cada any, i ha consolidat la seva eficiència amb una estada mitjana inferior als 2,4 dies, malgrat la tendència creixent a seleccionar processos oncològics d’alta tecnificació.