La insuficiència cardíaca és el principal motiu d’ingrés a l’hospital i un dels problemes de salut que està creixent més a mesura que les persones vivim més temps. El cap de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca i Trasplantament Cardíac de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigador del grup de Malalties Cardiovasculars de l’IDIBELL, Nicolás Manito, va parlar sobre insuficiència cardíaca el 7 de maig a la biblioteca de Bellvitge, davant d’un públic general, majoritàriament veïns del barri.
Manito va començar la conferència explicant l’anatomia del cor, un múscul que permet bombejar la sang per tot el cos i garantir la seva oxigenació als pulmons. El cardiòleg va comparar els nervis que controlen el moviment cardíac amb cables elèctrics i les artèries, amb canonades que reparteixen la sang pel cos.
Factors de risc
El metge va fer èmfasi en els factors de risc que provoquen insuficiència cardíaca. N’hi ha de no modificables, com ara factors hereditaris, l’edat i el sexe (els homes tenen més probabilitats de patir-la). També n’hi ha de modificables, i en aquest sentit Manito va destacar que “podem fer molt per reduir el risc de patir malalties del cor”. L’obesitat, la hipercolesterolèmia, la hipertensió, la diabetis, el tabaquisme, el consum d’alcohol i el sedentarisme són els factors modificables relacionats amb les malalties cardíaques, que poden donar lloc a l’obstrucció de les artèries coronàries. Si l’obstrucció no és total, es pot produir una angina de pit. Si ho és, un infart. Les seqüeles es manifesten en forma d’insuficiència cardíaca, perquè el cor ja no és capaç de bombejar la sang de manera correcta.
Quan la malaltia apareix, cal eliminar els factors de risc i fer exercici. “Abans es recomanava el repòs, però ara aconsellem portar una vida activa”, va explicar el cardiòleg. “Una persona amb insuficiència cardíaca no podrà fer una marató però sí que podrà caminar, anar en bici, córrer de manera moderada o nedar”, va explicar Manito”. Una altra recomanació és reduir la ingesta de sal, de sucres i de greixos i, contràriament al que molts pensen, fins i tot alguns metges, d’aigua. Un altre factor de risc que cal evitar és l’estrès. La recomanació de l’especialista: “dur una vida activa físicament i relaxada mentalment”.
El trasplantament
A més de reduir factors de risc, el cardiòleg de Bellvitge va destacar que en els darrers anys han aparegut nous fàrmacs que permeten controlar els símptomes i millorar la qualitat de vida dels pacients.
Hi ha vegades, però, que la medicació no fa efecte. En aquests casos, acaba sent necessari fer un trasplantament de cor. Manito va destacar que “cada vegada estem trasplantant pacients més greus”, i que “un de cada tres trasplantaments són urgents”. Fins que arriba el trasplantament, sovint es col•loca un cor mecànic, que permet millorar de manera significativa la qualitat de vida dels malalts. Manito va destacar que aquests dispositius són cada cop més petits i “estan estalviant la realització de trasplantaments”. Manito destaca que el principal problema d’aquests dispositius d’última generació és el seu cost, que arriba als cent mil euros, cosa que “limita el seu ús”.