La braquiteràpia en tumors inicials de càncer de mama és més ràpida i amb menys efectes secundaris que la radioteràpia convencional

  • Així ho demostren els resultats d’un estudi internacional que ha comptat amb la participació de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO) i en el que es fa una comparativa entre les dues tècniques.
NO026 - Braquiterapia - Imatge noti

La braquiteràpia en les pacients amb tumors inicials de càncer de mama, i després de realitzar una cirurgia conservadora, és més ràpida i té menys efectes secundaris per a les pacients. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi internacional publicat a la revista científica ‘The Lancet Oncology’ en el que hi han participat 16 hospitals d’arreu del continent europeu i que ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO).

En aquest estudi s’han analitzat 1.328 pacients amb un tumor inicial de càncer de mama que, després d’una cirurgia conservadora de mama, han estat tractades aleatòriament el 50% amb irradiació complerta de tota la mama (radioteràpia convencional) i l’altra meitat amb braquiteràpia amb tubs plàstics, irradiant només el llit quirúrgic (al voltant d’on estava el tumor). Després d’un seguiment de 10 anys, s’han complert els objectius inicials de l’estudi: demostrar que es pot mantenir el control local i minimitzar així els efectes secundaris.

Tractaments més senzills i amb menys efectes secundaris

 

La principal conclusió és que el tractament amb braquiteràpia durant només 4-5 dies és més ràpid davant les 30 sessions que es realitzen amb la radioteràpia externa i que duren 6 setmanes . Això ja és un benefici per a la pacient però no és l’únic ja que la braquiteràpia té menys efectes secundaris en la pell, la resta del teixit de la mama no es veu afectat i el pulmó i el cor reben menys irradiació. Aquest fet minimitza les molèsties per a les pacients i reverteix en el seu benestar, reduint el risc de complicacions a llarg termini.

Per a la cap clínic de la Unitat de Braquiteràpia de l’ICO a l’Hospitalet i investigadora de l’IDIBELL, Cristina Gutierrez, “aquest estudi és important perquè es demostra que tant la radioteràpia externa com la braquiteràpia són segures i eficaces, ja que ambdós tractaments són equivalents a nivell de control local, però, a més, les pacients tractades amb braquiteràpia tenen menys efectes secundaris” i afegeix “aquest estudi contribueix a donar a conèixer la braquiteràpia en càncer de mama”.

Per la seva banda el cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’IVO, José Luis Guinot, destaca que “aquest és el primer estudi a nivell mundial que ha demostrat que la irradiació parcial de la mama (en lloc de radiar la mama sencera) és el tractament d’elecció per a pacients operades amb tumors de baix risc. Amb deu anys de seguiment es confirmen els resultats inicials, consolidant aquest canvi d’enfocament que beneficia milers de pacients amb el tipus de càncer més freqüent en dones”.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top