El consum d’aliments processats incrementa el risc de patir càncer

  • Aquest és l’estudi més gran i complet fet sobre el tema, ha inclòs més de 450.000 persones de 9 països europeus i ha analitzat la relació de la dieta amb 25 tipus diferents de càncer.
  • El treball conclou que substituir el 10% de la ingesta de productes processats per d’altres que no ho són redueix el risc de patir qualsevol tipus de càncer.
  • El treball, que ha tingut la participació del Dr. Antonio Agudo de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), s’ha publicat a la revista científica The Lancet Planet Health.
NP06 - A Agudo_The Lancet PH - Imatge noti

Un estudi publicat a la revista The Lancet Planet Health on hi ha participat l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) estableix que el consum d’aliments processats incrementa el risc de patir algun càncer. El treball ha estat liderat per l’Agència Internacional de Recerca del Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Es tracta de l’estudi més ampli i complet que s’ha fet mai al respecte, en el qual s’han inclòs més de 450.000 persones de 9 països europeus i s’han tingut en compte fins a 25 càncers. Les dades utilitzades s’han obtingut de la cohort de l’Estudi Europeu Prospectiu en Càncer i Nutrició (EPIC, de les seves sigles en anglès). Els resultats confirmen una associació entre el consum d’aliments processats i ultraprocessats i risc de càncer. A més, aquest estudi proporciona proves sòlides que indiquen que substituir el 10% dels aliments processats o ultraprocessats que consumim per la mateixa quantitat d’aliments mínimament processats redueix entre el 4% i el 5% el risc de patir càncer.

El Dr. Antonio Agudo, cap del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, autor de l’article afirma: “Amb les dades d’incidència actuals a Espanya, això significaria evitar, anualment, entre 11.000 i 14.000 casos de càncer. El tumors que més es beneficiarien d’aquest efecte protector serien els del tracte digestiu i el càncer de mama”.

Els i les investigadores de l’estudi suggereixen que el consum d’aliments ultraprocessats podria incrementar el risc de càncer per la seva forta associació amb l’obesitat, conegut factor de risc de càncer. A més, aquets productes també podrien incrementar el risc de càncer mitjançant l’exposició a contaminants, additius, i altres substàncies. Tot i així, encara no és possible identificar les causes concretes responsables de l’efecte observat.

 

Què es considera un aliment processat o ultraprocessat

De mitjana, els aliments processats i ultraprocessats representaven el 27% de la ingesta diària dels participants en l’estudi, però aportaven més del 50% de les calories. Tots ells van proporcionar informació detallada sobre el seu consum diari d’aliments i begudes, que va ser avaluat i classificat segons una escala estàndard internacional.

Aquesta escala considera com aliments processats productes relativament senzills elaborats amb l’addició d’ingredients culinaris. Exemples típics d’aliments processats són les verdures, fruites i els llegums enllaunats; fruits secs i llavors salats o ensucrats; peix en conserva, i begudes alcohòliques produïdes per fermentació. Els aliments ultraprocessats s’elaboren a partir de formulacions d’ingredients industrials que no s’utilitzen en les preparacions culinàries domèstiques. En són exemples les carns processades com els embotits, els refrescos carbonatats i begudes energètiques, els pans i pastes envasades, o els plats preparats.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top