Nova càtedra per impulsar la recerca en oncologia radioteràpica de precisió

La UB i la companyia biomèdica Atrys Health, especialitzada en medicina de precisió, han signat avui un conveni de col·laboració per crear la Càtedra de Radioteràpia Personalitzada, que estarà liderada per Ferran Guedea, cap del Grup de Radiobiología y Cáncer de l’IDIBELL.

210615 Guedea Catedra

La recerca en el marc de la nova càtedra se centrarà en tres línies principals: la personalització dels tractaments amb radioteràpia mitjançant estudis de radiosensibilitat i de radiotoxicitat, el diagnòstic predictiu previ al tractament de radioteràpia d’alta precisió, i l’efecte de la radioteràpia en la resposta immunitària enfront del càncer.

 

L’acte de signatura ha estat presidit pel rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, que en la presentació posterior ha destacat que «aquesta càtedra conté una combinació d’ingredients —institucions públiques, empresa, coneixement i ètica— que faran que tingui un èxit científic segur i un compromís de futur que permetrà passar de la teràpia massiva a la personalitzada, i de parlar de malaltia a parlar de persones malaltes».

 

Per la seva banda, Ferran Guedea, cap del Grup de Radiobiologia i Càncer de l’IDIBELL, catedràtic del Departament de Ciències Clíniques de la UB i director d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO , que dirigirà la nova càtedra, ha explicat: «Aquesta càtedra organitzarà, entre altres activitats, un simposi de recerca translacional en oncologia radioteràpica i es premiaran els millors treballs presentats. També es promocionaran línies de recerca com els estudis predictius de radiotoxicitat i radiosensibilitat, i la resposta immunitària a altes dosis de radioteràpia». Finalment, Santiago de Torres, president d’Atrys Health, ha posat èmfasi en la importància que tenen per a la companyia «la recerca i la medicina translacional, especialment en l’àmbit de la radioteràpia hipofraccionada o d’alta precisió».

 

Premis Nacionals de Recerca en Radioteràpia Personalitzada

 

Entre les accions que es duran a terme per complir els objectius esmentats, cal destacar la convocatòria dels Premis Nacionals de Recerca en Radioteràpia Personalitzada, uns guardons que premiaran anualment els tres millors articles de recerca publicats en reconegudes revistes científiques i en què el primer o l’últim autor pertanyin a un grup de recerca establert a Espanya.

 

A més, en el marc d’aquesta activitat formativa, se celebrarà una conferència anual d’avenços en recerca translacional en radioteràpia, amb la participació d’un ponent de rellevància internacional i que servirà de fòrum per a la presentació i lliurament dels premis.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top