Cinc projectes de l’IDIBELL reben finançament de La Marató 2020 dedicada a la COVID-19

  • L’IDIBELL rebrà gairebé 630.000 euros de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio per dur a terme cinc projectes, entre coordinats i com a col·laborador.
  • Els projectes de recerca finançats es centraran en la cerca de factors per a predir les complicacions de la COVID-19 i en l’estudi de vacunes en pacients vulnerables.
NO50 - La Marato 2020_COVID - Imatge

La pandèmia de la COVID-19 ha representat una emergència social, econòmica i sanitària a nivell global, on la recerca ha emergit com a peça clau per afrontar-la. En aquesta situació d’excepcionalitat sanitària, i davant de la necessitat d’avançar en la recerca, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio va decidir, de manera excepcional, canviar la temàtica prevista i dedicar l’edició d’enguany a la COVID-19.

Ahir al vespre, en una edició especial de “El cotxe”, es van donar a conèixer els projectes seleccionats per a rebre finançament. L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) durà a terme 5 dels projectes finançats per La Marató 2020.

L’edició d’enguany finançarà durant els propers 3 anys 36 projectes de recerca d’excel·lència destinats a millorar el diagnòstic i seguiment dels pacients de COVID-19, així com, buscar noves teràpies i vacunes per combatre’n la infecció. En l’edició del 2020 es van presentar 229 projectes que han estat revisats per científics internacionals. El procés de selecció ha estat coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i pel Departament de Salut que han valorat la qualitat, metodologia, rellevància científica, sanitària i social, el valor innovador i la viabilitat.

 

El projectes de l’IDIBELL de La Marató 2020

En el cas de l’IDIBELL, rebrà més de 630.000 euros destinats a 5 projectes transversals on el pacient serà el centre de la recerca.

Entre els projectes coordinats des de l’Institut hi ha el liderat per la Dra. Conxi Lázaro, cap del grup de recerca en càncer hereditari de l’IDIBELL i de l’ICO, que conjuntament amb el Dr. Xavier Corbella, cap de grup de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge, estudiaran les variants genètiques que fan que algunes persones desenvolupin complicacions de la COVID-19. Entre les persones que s’infecten amb el SARS-CoV-2 hi ha casos asimptomàtics o amb símptomes molt lleus, i n’hi ha d’altres que presenten greus complicacions que inclús poden tenir un desenllaç fatal. Els factors que determinen quina serà l’evolució individual de cada pacient encara son una incògnita que aquest projecte, finançat amb 300.000 euros per La Marató, vol desvetllar.

A més, estudis recents han indicat que la presència d’anticossos neutralitzants contra la citocina interferó, una molècula de senyalització implicada en la primera línia de defensa enfront dels virus, és indicatiu d’un mal pronòstic de la COVID-19. El projecte de la Dra. Lázaro i el Dr. Corbella també té per objectiu determinar la prevalença d’aquests anticossos entre els diferents grups de pacients.

Per altra banda, la Dra. Arantxa Mas, de l’IDIBELL i el Consorci Sanitari Integrat, liderarà un projecte des del nostre centre de recerca. Molts dels pacients amb pneumònia derivada de la COVID-19 presenten un patró respiratori característic en el qual les inspiracions són molt profundes, l’augment de la taxa de respiració és tardana, i presenten una elevada hipòxia. Amb els 136.000 euros de La Marató, l’equip de la Dra. Mas desenvoluparà un sistema per detectar aquests patrons de respiració a través de la temperatura dels respiradors. Amb això es vol aconseguir fer un seguiment més acurat que pugui predir tempranament l’aparició de complicacions i així poder avançar-se en el seu tractament.

El grup de Nefrologia i Trasplantament Renal de l’IDIBELL i l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron han rebut 190.000 euros per iniciar un estudi de l’eficàcia i la seguretat de les vacunes contra la COVID-19 en pacients trasplantats. Gràcies a l’esforç de tota la comunitat científica s’han aconseguit desenvolupar vacunes contra el nou coronavirus en temps rècord. No obstant, encara no s’ha testat si aquestes vacunes són eficaces i segures en persones que han rebut un trasplantament i poden estar immunodeprimides. Aquest projecte pretén estudiar la immunitat a curt i llarg termini induïda per la vacuna en persones trasplantades.

De la mateixa manera, l’IDIBELL també participa en dos projectes liderats per altres institucions que han rebut finançament de La Marató. Per una banda, el Dr. Víctor Moreno, del grup de recerca en càncer colorectal de l’IDIBELL i de l’ICO, participarà en un projecte liderat per l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO), on s’analitzarà la composició de la microbiota en pacients de càncer colorectal que s’han infectat amb SARS-CoV2. L’objectiu del projecte és trobar biomarcadors de predicció de patir una COVID-19 severa en la microbiota d’aquests pacients.

Finalment, la Dra. Aurora Pujol, cap del grup de recerca en Malalties Neurometabòliques de l’IDIBELL, col·laborarà en un projecte de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol on es buscaran variants genètiques i epigenètiques que expliquin la predisposició de certs infants a patir una COVID-19 severa caracteritzada per una inflamació generalitzada i exagerada.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top