DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER: Els tumors més freqüents en dones són mama, còlon i recte i cos d’úter i, en homes, pròstata, pulmó i còlon i recte

E2MBAZTHHJOTXGM3GRED2W54H4 (1)

EL 4 de febrer es commemora el Dia Mundial Contra el Càncer. A Catalunya, aquesta malaltia és la causa més freqüent de mort en els homes i la segona en les dones. L’Organització Mundial de la Salut dedica la jornada de demà, igual que l’any passat, a trencar els mites sobre la malaltia. Podeu consultar els mites més freqüents clicant aquí.

Durant el 2013 l’Institut Català d’Oncologia va atendre 51.362 pacients de càncer, dels quals 11.672 eren pacients nous, el que suposa prop d’un 30% de tots els que es van detectar a Catalunya (uns 35.000). La resta de casos tractats, 39.690, són pacients en seguiment. Els tumors més freqüents atesos en homes han estat el càncer de pròstata, pulmó i còlon i recte. En dones ho han estat el de mama, còlon i recte, i cos d’úter. L’any passat l’ICO va realitzar 83.128 sessions d’hospital de dia (administració de quimioteràpia (42.643 a l’ICO L’Hospitalet, 20.366 a l’ICO Girona i 20.119 a l’ICO Badalona). També es van fer 5.363 sessions d’oncologia radioteràpica (2.512 a l’ICO l’Hospitalet, 1.369 a l’ICO Girona i 1.482 a l’ICO Badalona). Així mateix, es van realitzar 1.050 sessions de braquiteràpia (radioteràpia interna); 107 de radiocirurgia i 137 transplantaments de progenitors hematopoètics.

La franja d’edat en què es diagnostiquen més casos nous és la d’entre 60 i 79 anys. Segons les projeccions del Departament de Salut, els casos de càncer augmentaran en els propers anys, principalment com a conseqüència de l’envelliment de la població. De fet, l’envelliment i l’augment de la de la població podria explicar el 69% de l’augment del nombre de casos de càncer esperats en les dones a l’any 2020. No obstant això, la mortalitat de la majoria de tumors seguirà disminuint, com a conseqüència de la detecció precoç i els nous tractaments, encaminats a una major especificitat i que produeixin menys efectes secundaris.

A Ramon Salazar, investigador del grup de càncer colorectal de l’IDIBELL i cap de recerca clínica i traslacional de l’ICO, no li agrada parlar de medicina personalitzada, prefereix parlar de medicina de precisió. “Estem treballant per trobar les signatures moleculars de cada subtipus de càncer per poder fer una recerca específica del tractament que caldria aplicar a cada un d’ells”. “No hi ha un únic càncer de mama o de fetge, hi ha diversos subtipus segons l’alteració molecular que el produeix. Un fàrmac pot ser molt eficient per a un pacient però no per un altre i els dos pateixen els mateixos efectes secundaris de la quimioteràpia” Actualment a la clínica ja s’estan fent servir més d’una vintena de fàrmacs que ataquen de forma específica determinats subtipus de tumors. “La il·lusió dels oncòlegs és convertir-nos en doctors moleculars” afirma Salazar, “És a dir comptar amb totes les alteracions genòmiques rellevants en cada tumor i al costat tota una bateria de medicaments eficaços per tractar cada una de les alteracions que els provoquen”.

L’IDIBELL és un dels centres de referència en la recerca del càncer. La meitat de la recerca que duen a terme els seus investigadors està orientada a la lluita contra aquesta malaltia ja sigui des del punt de vista més bàsic com des del punt de vista translacional per fer arribar els descobriments del laboratori als pacients.

Scroll to Top