Experts en cèl·lules beta es reuneixen a Sitges per analitzar noves estratègies contra la diabetis

unnamed (1)

Després de la 49a Reunió Anual de l’Associació Europea per a l’Estudi de la Diabetis (European Association for the Study of Diabetes, EASD), que ens va portar uns 20.000 diabetòlegs a Barcelona fins el 27 de setembre, s’ha celebrat un Simposi sobre els darrers avenços en els camp de la medicina regenerativa i la regulació genòmica de les cèl·lules beta pancreàtiques. Els coordinadors del Simposi van ser el Dr. Eduard Montanya, de l’IDIBELL-UB, i el Dr. Jorge Ferrer, de l’IDIBAPS i l’Imperial College London.

La regeneració de les cèl·lules beta pancreàtiques és una opció terapèutica contra la diabetis que podria millorar la malaltia de molts pacients que actualment es tracten amb injeccions d’insulina. Per això un dels principals reptes que es van discutir a la reunió van ser les noves formes d’obtenció de cèl·lules beta. Algunes de les possibilitats més avançades són la regeneració de cèl·lules beta a partir de progenitors endògens, la regeneració a través de transdiferenciació d’altres tipus de cèl·lules pancreàtiques o la diferenciació a partir de cèl·lules mare. També s’està intentant diferenciar altres teixits cap a cèl·lules beta. Tots aquests mètodes persegueixen obtenir una quantitat il·limitada de cèl·lules per trasplantar. El trasplantament de cèl·lules beta productores d’insulina ja es practica en casos molt complicats de diabetis, però el teixit procedent de donants difunts és molt escàs.

L’altre àmbit de recerca protagonista va ser l’estudi de la regulació del genoma de les cèl·lules productores d’insulina. Aquest camp té implicacions per la medicina regenerativa, ja que si es manipulen les instruccions del genoma es pot arribar a controlar la diferenciació cel·lular. També permet comprendre els resultats dels estudis GWAS (Genome-Wide Association Studies) que permeten analitzar en detall les susceptibilitats genètiques que permetran facilitar una teràpia personalitzada per malalts amb diabetis mellitus. En el Simposi es van presentar estudis no publicats que demostren com mutacions o variants de seqüències del genoma que afecten la regulació genòmica de certs gens donen lloc a diabetis o obesitat.

La reunió va ser tot un èxit, fins al punt que va caler reobrir les inscripcions per donar cabuda als més de 200 professionals que van assistir-hi provinents d’Europa, EEUU, Japó, Australia i Sud Àfrica. Entre els participants de tot el món hi havia representants de l’entorn de la recerca bàsica i també de la recerca clínica, ja que es tracta d’un camp molt transversal i translacional. La celebració d’aquest esdeveniment va ser possible gràcies a espònsors destacats com Lilly, Novo Nordisk i Sanofi.

Scroll to Top