Investigadors de l’IDIBELL descobreixen una possible diana terapèutica per frenar el creixement dels tumors

Mariona-Graupera-

Un estudi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) dirigit per la cap del grup de recerca en vies de senyalització en angiogènesi, Mariona Graupera, conclou que la inhibició de la proteïna p110alfa en ratolins provoca una reducció dels creixement tumoral associat a un defecte en la formació de vasos sanguinis. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Journal of Experimental Medicine.

La p110alfa és una isoforma (una variant) de la proteïna PI3Kinasa que està alterada d’una forma o altra en més del 30% dels tumors. En un estudi anterior, el grup de Graupera ja havia demostrat que aquesta isoforma té un paper clau en el procés fisiològic de formació vasos sanguinis, anomenada angiogènesi. “El que hem volgut comprovar en aquest treball” diu la investigadora “és si en context de càncer també juga aquest rol”.

Angiogènesi

L’angiogènesi és un procés clau en el creixement, proliferació i migració dels tumors sòlids. Les cèl·lules tumorals necessiten nous vasos sanguinis que els aportin l’oxigen i els nutrients extra que necessiten per desenvolupar-se a un ritme tan ràpid.

Els investigadors van inhibir la p110alfa mitjançant dues estratègies: amb fàrmacs i amb ratolins modificats genèticament que no expressen la proteïna. “En tots dos casos” ha explicat Mariona Graupera “la seva inhibició provoca un alentiment del creixement tumoral, associat a un defecte en la formació dels vasos”.

“Es formen més vasos però són més petits del normal i no funcionen bé. De manera que a les cèl·lules tumorals no els arriba tot l’oxigen i els nutrients que necessiten”.

Alternativa a les teràpies convencionals

Tot i que de forma molt inicial, segons Graupera “aquest estudi obre les portes a noves teràpies antiangiogèniques alternatives a les convencionals que inhibeixen VEGF i que a la llarga poden desenvolupar resistència i malignitat.”

Referència de l’article
Soler A., Serra H., Pearce W., Angulo A., Guillermet-Guibert J., Friedman L.S., Viñals F., Gerhardt H., Casanovas O., Graupera M. and Bart Vanhaesebroeck. Inhibition of the 110alpha isofrom of PI 3-Kinase stimulates nonfunctional tumor angiogenesis. The Journal of Experimental Medicien. 2013. september

Scroll to Top