Descobreixen una futura diana terapèutica per al tractament del càncer de pulmó

cancer_pulmo (1)

Un dels objectius de la recerca en genètica i biologia molecular del càncer és aconseguir un tractament “a la carta”, és a dir, que estudiant les alteracions presents en un tumor es pugui decidir quin és el fàrmac més efectiu amb la mínima toxicitat.

Còpies extres

“Hem trobat que entre un 5-10% dels tumors de pulmó, en comptes de tenir la dosi normal de l’oncogen (dues còpies, una en el cromosoma matern i una altra al patern) posseeixen una sobredosi del mateix, al voltant de 10 còpies extres del gen” ha explicat Manel Esteller, director de l’estudi. L’oncogèn identificat origina la proteïna SETDB1, un histona metiltransferasa. Es tracta d’un enzim que es pot inhibir amb compostos en què la indústria farmacològica té experiència.

“El nostre estudi” ha explicat Esteller “assenyala un punt feble de la muralla defensiva de la cèl·lula tumoral que ha estat possible detectar gràcies al projecte europeu CURELUNG i ara volem que alguna companyia segueixi aquesta línia d’investigació perquè en un futur es disposi d’un fàrmac aplicable en els pacients “.

 

Referència de l’article
Rodriguez-Paredes M, Martinez de Paz A, Simó-Riudalbas L, Sayols S, Moutinho C, Moran S, Villanueva A, Vázquez-Cedeira M, Lazo PA, Carneiro F, Moura CS, Vieira J, Teixeira MR, Esteller M. Gene Amplification of the Histone Methyltransferase SETDB1 Contributes to Human Lung Tumorigenesis. Oncogene, doi: 10.1038/onc.2013.239., 2013.

Scroll to Top