El catedràtic de microbiologia i investigador del grup de Genètica de microbacteris de la Universitat de Saragossa, Carlos Martín, ha explicat en quina fase es troben els primers assajos de la MTBVAC. La conferència celebrada el 7 de juny s’emmarca en el cicle de seminaris IDIBELL.
Martín ha explicat el procés de creació de la vacuna, la primera amb bacil atenuat de tuberculosi i com al principi va resultar difícil perquè “ningú creia que una soca atenuada pogués arribar a la clínica”. L’investigador explica que es van haver de complir els requisits pactats a Ginebra per l’ús de vacunes vives, és a dir les soques han de presentar dues modificacions genètiques perquè no pugui recuperar la virulència.
La MTBVAC és una vacuna que busca activar el sistema immunitari perquè sigui capaç de reconèixer l’agent infecciós i protegeixi a llarg termini enfront de la forma més comuna de la malaltia: la respiratòria. L’actual vacuna BCG protegeix contra diferents formes de tuberculosi en nens, però la seva protecció en tuberculosi pulmonar d’adults és molt variable.
La idea de Carlos Martín és que aquesta nova vacuna pugui substituir BCG. “Necessitem que tingui una resposta millor i el llistó està molt alt”. Actualment, la vacuna de Martín està en fase I d’assaig clínic per comprovar la seguretat i la immunogenicitat en el Complex Hospitalari de la Universitat de Vaudois (Lausana, Suïssa).