Els millors experts del món en medicina personalitzada del càncer es reuneixen a L’Hospitalet

icc_personalized_medicine (1)

Els dies 3 i 4 de desembre se celebra a l’Hesperia Convention Center de L’Hospitalet de Llobregat l’IDIBELL Cancer Conference on Personalized Cancer Medicine. Es tracta d’un congrés sobre medicina personalitzada del càncer que reunirà un centenar d’investigadors de tot el món. L’objectiu de la trobada és posar de manifest els últims avenços en els mecanismes biològics i la història natural del càncer que ofereix noves dianes per a la teràpia, així com analitzar en profunditat els mecanismes moleculars implicats en l’estratificació de les patents d’oncologia d’acord amb els marcadors moleculars recentment descrits.

El congrés ha estat organitzat pels investigadors de l’IDIBELL Manel Esteller, George Thomas, Cristina Muñoz-Pinedo i Sara Kozma. L’acte compta amb la col·laboració del Instituto Roche.

Nous fàrmacs

L’avenç més notable realitzat durant els darrers anys en el tractament del càncer ha estat la irrupció de nous fàrmacs que permeten una quimioteràpia més “intel·ligent”. Els primers fàrmacs basats en el coneixement de les alteracions específiques del nostre material genètic ja s’estan utilitzant. Són la punta de llança dels que vindran.

El cas més il·lustratiu va ser el de la leucèmia mieloide crònica, un subtipus de càncer de les cèl·lules blanques de la sang, que va passar de tenir un pronòstic molt dolent a una elevada supervivència. Com es va aconseguir? Es va dissenyar un fàrmac que inhibeix una lesió genètica específica d’aquesta leucèmia i que no està present en les cèl·lules sanes, un inhibidor d’una tirosina-quinasa.

Un altre exemple. A partir del descobriment per part d’un investigador de que una quarta part de tumors de mama, en comptes de tenir dues còpies d’un gen que causa càncer (oncogen), en tenen més de vint, es van dissenyar fàrmacs que s’uneixen i bloquegen aquest oncogen, cosa que va augmentar la supervivència d’aquestes pacients.

L’últim exemple parteix del fet que les cèl·lules del càncer posen un “fre químic” davant de gens inhibidors de tumors. Gràcies a aquest descobriment, ja s’utilitzen fàrmacs en leucèmies i limfomes que treuen aquest senyal de “stop” i en permeten l’expressió correcta. D’aquesta manera, el tumor torna a semblar-se a un teixit normal.

Aquests nous fàrmacs són necessaris, no només per curar o augmentar la supervivència, sinó també per fer-ho amb una qualitat de vida correcta. El Congrés del IDIBELL en Medicina Personalitzada del Càncer posa junts als millor experts en aquesta matèria per a trobar noves dianes de tractament en els pacients oncològics.

Els ponents són científics destacats en el camp de l’oncologia i la recerca del càncer, particularment de l’estudi dels perfils genètics i epigenètics que permeten personalitzar el tractament dels pacients i desenvolupar nous fàrmacs. La conferència es desenvoluparà durant dos dies i reunirà un grup seleccionat de vint ponents i més de cent participants. Es dedicarà una atenció especial a l’epigenètica, la reparació de l’ADN, el metabolisme i la senyalització cel·lular i les seves relacions amb les aplicacions clíniques actuals.

L’IDIBELL Cancer Conference on Personalized Cancer Medicine comptarà amb ponències de reconeguts experts internacionals:

Scott Armstrong, Alberto Bardelli, René Bernards, Manel Esteller, Douglas R. Green, Manuel Hidalgo, Michael Karin, Jonathan Knowles, Sara Kozma, Guido Kroemer, Nick B. La Tangue, Stig Linder, Tak Mak, Brendan D. Manning, Cristina Muñoz, Rafael Rossell, Ramón Salazar, Josep Tabernero, George Thomas i Christopher Vakoc.

Scroll to Top