L’IDIBELL llicencia a l’empresa Janus una patent per al tractament de malalties immunitàries

jmaran (1)

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha signat un acord de llicència amb l’empresa Janus Developments d’una patent corresponent a un producte immunomodulador per al tractament d’afeccions immunològiques com ara malalties autoimmunitàries, sèpsies, trastorns d’hipersensibilitat (entre els quals, les reaccions al·lèrgiques) o rebuig post-trasplantament. La patent ha estat desenvolupada per l’investigador del grup de Genètica Molecular Humana Josep Maria Aran i el seu equip de recerca.

La invenció està relacionada amb una forma concreta de la proteïna C4BP (C4b-binding protein), que és capaç d’inhibir altres proteïnes del sistema de complement, un component fonamental de la resposta immunitària innata.

Encara hauran de passar molts anys abans que el producte desenvolupat pel Dr. Aran pugui ser aplicat en humans. Faran falta més estudis preclínics i la realització d’assaigs clínics en humans. En aquest sentit, la signatura del contracte de llicència suposa un pas important per poder completar aquests estudis i convertir en un futur aquest producte en un medicament.

La responsable de l’Oficina de Transferència de Resultats de la Investigació (OTRI) de l’IDIBELL, Montse Ballarín, destaca que el fet de “llicenciar els productes desenvolupats a la nostra institució respon a l’estratègia de l’IDIBELL, com a centre de recerca públic, per fer arribar les nostres idees i invencions fins al mercat”.

Ballarín destaca que la transferència d‘una tecnologia o d’un producte a l’empresa no és un procés fàcil. “Cal oferir un bon producte, que respongui a una necessitat del mercat, que resolgui un problema no resolt, que la seva producció sigui tècnicament i econòmicament viable, que el sistema sanitari estigui disposat a comprar-lo i una llarga llista de condicionants que cal superar abans d’aconseguir l’interès de l’empresa”. Finalment, explica la responsable de l’OTRI, “cal una bona negociació per tal de protegir adequadament els interessos dels inventors i de la institució”.

Janus Developments és una empresa dedicada a la transferència de coneixement biomèdic cap al mercat. Actualment desenvolupa onze projectes basats en patents originades a diverses universitats i centres de recerca. A més, Janus col·labora de manera puntual en la definició i la implantació de diverses empreses i fundacions. Janus Developments dóna suport a l’IDIBELL en les activitats de transferència, des de la identificació de tecnologies fins a la seva comercialització.

La llicència signada amb Janus ha estat la primera patent que l’IDIBELL, a través de la seva OTRI, ha transferit a una empresa de fora del campus (anteriorment s’havien aconseguit contractes de llicència amb empreses derivades, sorgides de la institució). La patent transferida a Janus ha estat possible gràcies al suport del Ministeri d’Economia i Competitivitat, del Instituto de Salud Carlos III i dels fons europeus per al desenvolupament regional (FEDER).

Recentment també s’ha transferit una tecnologia diagnòstica i una patent a una multinacional farmacèutica. En aquest moment, l’IDIBELL està en vies de tancar dos acords de llicència més de dues patents desenvolupades per investigadors del centre.

Scroll to Top