L’oncogèn MED12 és clau en la resposta a fàrmacs oncològics

Ramon Salazar (1)

L’oncogèn MED12 és bàsic en el control de resposta a nous fàrmacs oncològics, segons un estudi publicat a Cell i realitzat per investigadors de l’IDIBELL i l’ICO en col·laboració amb investigadors de l’Institut Holandès del Càncer (NKI), a Amsterdam.

Aquesta recerca, publicada a Cell, ha demostrat que l’oncogèn MED12 té un paper clau en el control de la resposta a diferents fàrmacs oncològics. Per desenvolupar l’estudi, els investigadors van emprar un model preclínic de pulmó, amb translocació d’ALK, molt sensible a crizotinib. Aquest fàrmac és un inhibidor d’ALK selectiu per a la proteïna de fusió generada en produir-se aquesta translocació.

La investigació ha estat coordinada pel responsable clínic i d’investigació de càncer de còlon de l’ICO-Hospitalet i investigador del grup de Càncer Colorectal de l’IDIBELL, Ramon Salazar, que es va plantejar com identificar mecanismes de resistència a critozinib. Per això va col·laborar amb un grup de recerca de René Bernards, de l’Institut Holandès del Càncer (NKI), expert en interpretar els mecanismes de resistència per poder fer hipòtesis i traslladar-les a assajos clínics de combinació de fàrmacs.

En la investigació es va confirmar un mecanisme d’acció comuna de resistència a múltiples fàrmacs inhibidors de diverses vies que acaben en ERK (quinasa regulada per senyal extracel·lular). En els experiments d’immunoprecipitació conjunta es va confirmar una acció postranscripcional a nivell proteòmic i en el citoplasma. D’aquesta manera, quan es posa en contacte un model MED12KD augmenta l’expressió del receptor de TGF-beta a la membrana en disminuir la coprecipitació del citoplasma, una via de resistència molt coneguda de múltiples receptors.

Scroll to Top