Wim Oyen: “Es tracta d’obtenir el millor diagnòstic en el menor temps possible”

1920x1080-light-steel-blue-solid-color-background_1

L’investigador i catedràtic de Medicina Nuclear de la Universitat Rabdoud de Nijmegen (Holanda), Wim Oyen, ha explicat els seus avenços en l’aplicació la tècnica d’imatge per FDG/PET per millorar el diagnòstic de diverses malalties i facilitar el procés de decisió terapèutic. Ho ha fet l’1 de juliol en el marc dels seminaris IDIBELL.
L’obtenció d’imatges del consum de glucosa per part de les cèl·lules és la base de les tècniques FDG/PET. Per exemple, l’existència d’un consum elevat de glucosa per part de les cèl·lules tumorals que augmenten la seva activitat metabòlica permet la detecció d’aquests processos tumorals. O, en condicions normals, les cèl·lules del cervell i del cor presenten un elevat consum de glucosa, per tant una disminució de la captació de FDG en aquestes cèl·lules facilitarà el diagnòstic de patologies relacionades amb aquests òrgans.

L’equip de Wim Oyen ha coordinat diversos estudis multicèntrics que demostren que la FDG/PET és útil per casos de febre d’origen desconegut, infecció i inflamació cardíaca, espondilitis i en casos d’infecció metastàtica. En aquests últims casos, Oyen ha realitzat un estudi en el qual la utilització de FDG/PET ha rebaixat les taxes de recaiguda entre un 12 i un 15%, i la mortalitat entre un 20 i un 35%, comparat amb

individus en què no es va realitzar la FDG/PET. “Es tracta de fer el millor diagnòstic en el menor temps possible” ja que és important un diagnòstic precoç i amb l’FDG/PET es pot escanejar tot el cos, a més ha explicat Oyen “és molt ràpid, en una hora i mitja es poden llegir els resultats de l’escàner i prendre decisions clíniques”.

Segons Oyen, les millores que aporta la imatge per FDG/PET compensen de forma sobrada la despesa que suposa el seu ús “principalment en la rebaixa de la mortalitat però parlant d’estalvi econòmic, també es rebaixa l’estada del pacient a l’hospital, especialment la d’aquells casos difícils que no reben cap tractament mentre esperen el seu diagnòstic”.

En el cas de febres d’origen desconegut o casos difícils de diagnosticar el FDG/PET pot servir, ha explicat Oyen, per orientar els facultatius cap a l’origen del problema i guiar-los en el diagnòstic: “Si es detecta un consum de glucosa irregular en un òrgan determinat, com a mínim saps què és el que no funciona correctament”.

Scroll to Top