Establir una cobertura infermera segura pot evitar complicacions amb el catèter venós perifèric, segons dues noves publicacions del GRIN-IDIBELL

  • Dos recents estudis liderats pel Grup de Recerca Infermera GRIN-IDIBELL mostren l’impacte del número d’infermeres i la complexitat de cures en complicacions associades al catèter venós perifèric dels pacients atesos en hospitalització i urgències.
estudis grin idibell

Un 94% dels pacients atesos a l’hospital requereixen la inserció d’un catèter venós perifèric. Aquests dispositius són necessaris per a l’administració de medicació endovenosa, però no estan exempts de complicacions. El primer estudi, publicat a la revista Plos One, evidencia que pràcticament un 6% dels pacients hospitalitzats presenten complicacions relacionades amb el catèter venós perifèric, sent les més freqüents la flebitis i l’extravasació.

Entre els factors que s’associen a major incidència de complicacions destaca la cobertura infermera, que indica la relació d’hores d’infermera proporcionades en funció de les hores requerides per pacient. També s’hi associen característiques dels pacients com el gènere femení, els dies de catèter, la inestabilitat hemodinàmica, el dolor incontrolat, els trastorns de la comunicació, l’alt risc d’hemorràgia, els trastorns del nivell de la consciència o la falta de cuidador, tots ells factors de risc de patir una complicació relacionada amb el catèter.

D’altra banda, el segon estudi, que s’ha realitzat amb pacients atesos a Urgències, mostra una prevalença de complicacions relacionades amb el catèter venós perifèric propera a l’1%. Els resultats publicats a la revista BMJ Open mostren que els factors associats a complicacions són la incontinència, la inestabilitat hemodinàmica, la infecció transmissible, la fragilitat vascular, l’ansietat/temor, el deteriorament de l’adaptació, els trastorns del nivell de consciència, la falta de cuidador i l’agitació. 

Ambdós estudis evidencien que el major nombre de factors de complexitat de cures i la cobertura infermera s’associen a complicacions relacionades amb el catèter venós perifèric. Per tant, aquests estudis conclouen la necessitat d’identificar precoçment els pacients amb risc de patir complicacions i les necessitats d’establir cobertures infermeres segures en l’àmbit hospitalari per tal d’establir millores en el maneig dels pacients amb major risc.  

Sobre el GRIN-IDIBELL 

El Grup de Recerca Infermera GRIN-IDIBELL focalitza la seva recerca en aspectes ètics i socials de la infermeria, i en la gestió de cures i de resultats sensibles en la pràctica infermera. S’interessa per la innovació tecnològica en salut, en noves aplicacions terapèutiques, sistemes d’informació i intel·ligència artificial. A més, de la promocióa la salut i la prestació de cures a poblacions vulnerables.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Articles de referència  

Jiménez-Martínez E., Adamuz, J., González-Samartino, M. et al. Peripheral intravenous catheter failure, nurse staffing levels and care complexity individual factors: A retrospective multicentre cohort study. Plos One. DOI: 10.1371/journal.pone.0303152 

Urbina, A., Adamuz, J., González-Samartino, M. et al. Association between peripheral venous catheter failure and care complexity factors in emergency department: a cross-sectional study. BMJ Open. DOI: 10.1136/bmjopen-2024-090101 

Comparteix a:

Scroll to Top