L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), celebren avui divendres, 16 de febrer, la 1a Jornada d’Innovació sobre el Diagnòstic i Tractament dels Pacients amb Càncer de Pulmó. La jornada està impulsada per la Unitat Funcional de Pulmó del Campus Bellvitge i reuneix a prop de 100 professionals de les institucions organitzadores, d’hospitals comarcals i de centres d’atenció primària per compartir i debatre els últims avenços en el camp.
El congrés té lloc a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Bellvitge i està coordinada pel Dr. Ernest Nadal i la Dra. Susana Padrones, investigadors de l’IDIBELL i metges especialistes a l’ICO i l’Hospital de Bellvitge, respectivament. Com a activitat formativa, va dirigida especialment al personal mèdic implicat en el maneig de pacients amb càncer de pulmó de la xarxa d’hospitals de l’Àrea Metropolitana Sud vinculats a l’ICO i l’HUB, així com a altres especialistes amb interès en la patologia.
Durant el dia es faran una sèrie de xerrades que s’han organitzat en tres blocs temàtics. En el primer bloc sobre diagnòstic i estudis d’extensió es parlarà de circuits assistencials, avenços en el diagnòstic endoscòpic, i en l’estadificació no quirúrgica, el paper de la infermera i el maneig del nòdul pulmonar. En el segon bloc, dedicat a la malaltia precoç, s’abordaran les innovacions en cirurgia toràcica i les modalitats de radioteràpia amb intenció curativa. Finalment, en la tercera i última secció, centrada en el càncer avançat, es revisarà l’actualitat en estudis moleculars i seqüenciació massiva, medicina de precisió i teràpia dirigida, immunoteràpia i el maneig de l’oligoprogressió.
La Unitat Funcional de Pulmó, que organitza l’acte, va ser creada el 1998, sent la tercera unitat funcional d’atenció oncològica impulsada per l’ICO i el HUB. Aquestes unitats funcionals coordinen els equips interdisciplinaris especialitzats en cada tipus de càncer per facilitar la determinació d’un diagnòstic precís i acurat, tractant de proporcionar una atenció òptima centrada en els pacients i les seves famílies.
La iniciativa compta amb el recolzament d’MSD, AstraZeneca, Roche, Pfizer, Takeda Pharmaceuticals, Johnson&Johnson i Bristol Myers Squibb.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).