Càncer de coll uterí, un càncer que sí que podem eliminar

  • L’OMS, dins la campanya per l’eliminació del càncer de coll uterí, s’ha marcat l’objectiu de vacunar contra el VPH el 90% de les nenes de tot el món el 2030.
  • Un estudi realitzat per l’equip d’infeccions i càncer de l’IDIBELL i de l’ICO en col·laboració amb l’OMS i UNICEF ha analitzat el ritme de vacunacions a tot el món i ha determinat que, tot i que encara queda molt camí i molts reptes per endavant, hi ha uns pocs països que ja han aconseguit arribar a aquesta fita i per tant han demostrat que és possible.
NP06 - HPV Awarness Day - Imatge

El càncer de coll uterí suposa un problema greu de salut pública, és el quart càncer més freqüent entre les dones i s’estima que al 2020 al món es van diagnosticar més de 600.000 casos, i 340.000 dones van morir a conseqüència d’aquest càncer. Gairebé el 99% dels casos estan relacionats amb la infecció del virus del papil·loma humà (VPH). Aquest virus es transmet per contacte sexual i, tot i que normalment es resol espontàniament sense causar símptomes, la infecció persistent pot acabar causant càncer.

Així i tot, aquest és un càncer que es pot prevenir mitjançant la vacunació contra el VPH i el cribratge, i a més, es pot combatre sempre que es detecti de manera precoç i es tingui accés al tractament. És per això que al 17 de novembre del 2020 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va llançar la Campanya d’Eliminació del Càncer de Coll Uterí. L’objectiu és aconseguir que el 2030 un 90 % de les nenes estiguin vacunades abans dels 15 anys, que un 70 % de les dones participin en cribratges com a mínim dues vegades a la vida, i que el 90 % de les dones diagnosticades amb lesions precanceroses i càncer de coll uterí puguin accedir a un tractament eficaç. Mesures capaces de convertir el càncer de coll uterí en el primer càncer eliminable com a problema de salut pública.

 

Pel camí de vacunar al 90% de les nenes

 

Per poder assolir l’objectiu de vacunar al 90% de les nenes el 2030 és important saber quina és la situació actual i com s’han gestionat els plans de vacunació fins al moment.

En un article liderat per la Dra. Laia Bruni, del programa de prevenció del càncer de l’IDIBELL i de l’ICO, i publicat a la revista Preventive Medicine, s’indica que hi ha dos factors clau a tenir en compte a l’hora d’analitzar l’estat de les vacunacions a nivell global: els països que han incorporat la vacuna del VPH en els seus plans de vacunació, i la proporció de nenes que s’ha aconseguit vacunar en aquests països.

En l’article s’indica que més de la meitat dels països han iniciat plans de vacunació contra el VPH. Concretament 107 dels 194 països contemplats ho han fet, el que suposa un 55%.

Pel que fa a les cobertures assolides un cop la vacuna s’ha introduït al calendari, els números són una mica més discrets. Només el 6% dels països ja han aconseguit l’objectiu de vacunar el 90% de les nenes, el 21% dels països han assolit una cobertura de vacunació superior al 75%, i el 40% dels països tenen una cobertura del 50% o inferior.

A escala global s’hauria aconseguit vacunar a un 15% de les nenes. Encara que pugui semblar una xifra discreta, s’ha de tenir en compte que països amb un elevat pes poblacional, com l’Índia, la Xina o Nigèria, no han iniciat la vacunació, el que fa disminuir molt el percentatge global. “No serà fàcil i hi ha molts reptes, tant a nivell global, per exemple amb la producció i subministrament de les vacunes, com a nivell dels països, pel finançament o les reticències vacunals. Però sabem que assolir un 90% de cobertura de vacunació és possible, 5 països ja ho han aconseguit“, declara la Dra. Bruni.

“Sabem que assolir un 90% de cobertura de vacunació és possible, 5 països ja ho han aconseguit” Dra. Laia Bruni

Si mirem a escala local veiem que s’han vacunat més del 80% de les nenes catalanes, i a Espanya aquesta xifra supera el 70%.

La Dra. Laia Bruni col·labora amb el Departament d’Immunització, Vacunes i Medicaments Biològics de l’OMS per confeccionar anualment les cobertures de vacunació VPH. Aquesta col·laboració es va iniciar el 2018, quan es van consensuar els diferents mètodes i indicadors per poder monitoritzar les cobertures de vacunació a nivell mundial. Les cobertures de programes de vacunació contra el VPH són un dels indicadors principals pel seguiment a nivell mundial dels progressos cap a l’eliminació del càncer de coll uterí.

Dia Internacional per a la conscienciació del VPH: Informació per combatre el càncer

 

El 2018 es va establir el 4 de març com a Dia Internacional per a la conscienciació del VPH. La commemoració d’aquest dia forma part del compromís de la Societat Internacional del Virus del Papil·loma d’augmentar la comprensió mundial sobre el virus i com ens afecta.

El VPH es pot prevenir i combatre, per tant, en la majoria de casos es pot evitar desenvolupar els càncers relacionats amb aquest virus. El Dia internacional per a la conscienciació del VPH 2021 té com a lema “VPH: un virus que tots podem combatre” i té per a objectiu capacitar les persones amb la informació necessària per prendre decisions informades sobre la seva salut.

Tothom pot estar afectat pel VPH, i tothom pot fer alguna cosa per reduir els riscos simplement compartint informació i provocant la conversa sobre el VPH. Aturar el VPH, salva vides, i la sensibilització i l’educació són els primers passos importants cap a la prevenció.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top