Un estudi valora l’efectivitat de les cirurgies de còlon i ginecològiques i la seva reducció de risc en pacients afectades del síndrome de Lynch

  • Els resultats demostren que aquest tipus de cirurgies poden representar una molt bona opció per a les persones afectades d’aquesta síndrome ja que els hi comporta una reducció en la incidència del càncer i en la seva mortalitat.
NO93 - J Brunet_S Lynch - NO - Imatge

Un estudi realitzat pel Grup de Càncer Hereditari de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) – Institut Català d’Oncologia (ICO), amb la col·laboració dels Serveis de Cirurgia General i Digestiva, Ginecologia i Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, ha analitzat l’impacte amb la Síndrome de Lynch de les cirurgies reductores de risc de còlon i ginecològiques tant en la incidència de diagnòstics com en la seva mortalitat.  De fet, aquest estudi confirma que les cirurgies reductores de risc disminueixen la incidència del càncer colorectal metacrònic i de neoplàsies ginecològiques i, a més, mostren una reducció en la incidència acumulada de mortalitat per qualsevol causa en les dones afectades de Síndrome de Lynch.

El càncer colorectal i el càncer d’endometri representen un risc important per a la vida dels individus amb Síndrome de Lynch, amb una incidència als 75 anys fins al 40-60%. A més, el seguiment d’aquests tumors, especialment els tumors ginecològics, no ha demostrat ser eficaç. Així doncs, les cirurgies reductores de risc poden representar una opció interessant per a les persones afectades per aquesta síndrome comportant una reducció de la incidència del càncer i de la seva mortalitat.

 

Com s’ha realitzat aquest estudi?

 

En aquest estudi s’ha analitzat la incidència acumulada del càncer i de la mortalitat per càncer colorectal, d’endometri i d’ovari en 976 pacients afectades de Síndrome de Lynch i en seguiment als centres de l’Institut Català d’Oncologia. Aquestes pacients podien trobar-se en programes de seguiment de càncer o haver-se realitzat una cirurgia reductora de risc, tant de còlon després del primer diagnòstic d’un càncer colorectal, com ginecològic en dones sense diagnòstic previ de càncer d’endometri o d’ovari.

Després d’un seguiment mitjà de 10.2 anys, s’ha demostrat una disminució estadísticament significativa d’incidència acumulada de càncer colorectal metacrònic després de realitzar una cirurgia de còlon extensa com a tractament del primer càncer colorectal (12,5% de cirurgia extensa en contra del 44,7% de cirurgia segmentària, p=0.04). A més, també s’ha demostrat una disminució estadísticament significativa de la incidència acumulada de càncer d’endometri (11,2% de cirurgia ginecològica reductora de risc en contra del 46,3% de seguiment, p=0.001); càncer d’ovari (0,0% cirurgia ginecològica reductora de risc contra el 12,7% de seguiment, p=N/A) i mortalitat per qualsevol causa (0,0% cirurgia ginecològica reductora de risc contra el 52,7% de seguiment, p=0,001) després de realitzar una cirurgia ginecològica reductora de risc.

Per la investigadora i primera autora de l’article, Núria Dueñas, “aquestes dades són importants perquè és el primer estudi publicat on es mostra una reducció de la mortalitat, per a qualsevol causa i càncer especifica, amb dones afectades de síndrome de Lynch i que es realitzen una cirurgia ginecològica reductora de risc”.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top