L’Associació Coordinadora Viladecans Contra el Càncer entrega 20.000 euros a l’IDIBELL per a la recerca en metàstasis de càncer d’origen desconegut

foto_paella_1

En el marc d’una paella popular que va reunir vuit-centes persones a l’espai Cúbic de Viladecans, l’Associació Coordinadora Viladecans Contra el Càncer va entregar ahir a l’IDIBELL un taló per valor de 20.000 euros per a la recerca d’un nou tractament per a les metàstasis de càncer d’origen desconegut, liderada pel Dr. Manel Esteller (programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL). La xifra reuneix els fons que l’Associació Viladecans Contra el Càncer ha anat recaptant durant tot l’any any 2018, mitjançant l’organització d’activitats de tota mena, com caminades populars, fires solidàries, sessions de ball i xerrades de conscienciació social al voltant de la malaltia. La festa, que va comptar amb la presència de diversos regidors i regidores de l’Ajuntament de la ciutat i de la junta de l’Associació, presidida per Maria Lluïsa Capdevila, fou amenitzada amb diverses activitats lúdiques i de caràcter solidari, i comptà també amb una intervenció del Dr. Manel Esteller. L’investigador va agraïr efusivament el donatiu, que ajudarà el seu equip de recerca a avançar en la búsqueda d’un tractament més eficaç contra un conjunt de càncers que presenten, a dia d’avui, uns índexs de supervivència molt baixos.

El càncer d’origen desconegut es defineix per la presència de metàstasi sense la detecció, amb les proves diagnòstiques estàndard, del tumor primari d’origen. Aquests casos representen un 10% dels càncers metastàtics detectats, la qual cosa els situa entre els 10 tumors més freqüents. En desconèixer el tipus tumoral d’origen, se’ls administra quimioteràpia d’ampli espectre, amb una supervivència molt dolenta, que no supera els 6-9 mesos. Amb l’objectiu de personalitzar el tractament vers una teràpia més eficaç, el projecte desenvolupa un test per estudiar simultàniament més de 50 alteracions moleculars que han estat prèviament associades amb l’eficàcia de fàrmacs específics, actualment emprats en la pràctica clínica. El test suposa una estratègia clau per a l’equip mèdic que tracta el pacient, ja que proporciona informació vital per optimitzar el tractament i millorar, així, l’esperança i la qualitat de vida dels pacients.

L’acord de col·laboració entre l’IDIBELL i l’Associació Coordinadora Viladecans Contra el Càncer es remunta a inicis de 2016. En resposta a la voluntat del col·lectiu de destinar, any rere any, els seus donatius a un projecte concret de recerca contra el càncer, l’IDIBELL obre, anualment, una convocatòria interna de projectes que, un cop prioritzats, es presenten a l’Associació durant una jornada de visita als laboratoris i de contacte amb els investigadors. Durant el proper 2019, l’entitat treballarà per reunir fons solidaris per al desenvolupament d’assaigs preclínics de teràpies combinades contra el càncer de mama resistent, un projecte de recerca que dirigeix el Dr. Miquel Àngel Pujana (IDIBELL-ICO).

Scroll to Top