Ruth Rodríguez Barrueco, Premi d’Investigació L’Oréal-UNESCO “For women in science”

_dsc0222

La investigadora de l’IDIBELL – Universitat de Barcelona Ruth Rodríguez Barrueco ha estat guardonada amb un dels cinc Premis d’Investigació L’Oréal-UNESCO “For women in science” en la seva convocatòria 2018-2019. El premi, dotat amb 15.000 euros, donarà suport i promourà el projecte dut a terme per la Dra. Rodríguez-Barrueco, que se centra en el descobriment de noves dianes terapèutiques per al tractament del càncer de mama.

 

El càncer de mama és la causa més comuna de mort per càncer femení a Europa; és encara necessari cercar tractaments efectius per als casos més agressius. S’ha descrit una petita població de cèl·lules que presenten característiques de cèl·lules mare en càncer de mama (breast cancer stem cells, BCSC) que es relacionada amb la progressió tumoral, la resistència al tractament i la metàstasi. Nous enfocaments terapèutics proposen l’ús d’agents dirigits a aquestes cèl·lules mare en combinació amb la quimioteràpia tradicional. No obstant això, l’eliminació selectiva de BCSC segueix sent un repte, ja que són molt similars a les cèl·lules mare normals.

 

“En aquest projecte, proposem desenvolupar una estratègia per identificar alguns dels mecanismes moleculars essencials perquè les BCSC sobrevisquin. Per a això, utilitzarem la llibreria de CRISPRs que hem generat en el nostre laboratori recentment. La identificació i validació de vulnerabilitats específiques de BCSC té importants implicacions clíniques ja que poden representar candidats efectius per a noves teràpies dirigides”, explica la investigadora de l’IDIBELL.

 

La investigació prèvia de la Dra. Rodríguez Barrueco, duta a terme durant un postdoctorat de sis anys a la Universitat de Columbia i l’Escola de Medicina Mount Sinai (Nova York), va tenir un enfocament traslacional. El 2016 es va unir a la Universitat de Newcastle com Faculty Fellow; també va rebre una beca Marie Sklodowska-Curie finançada pel programa H2020 de la Unió Europea. Aquest 2018, la investigadora s’ha incorporat a l’IDIBELL com a investigadora Ramon y Cajal. Recentment, també ha estat distingida amb una de les quatre beques anuals de l’Asociación Española de Investigación sobre el Cáncer (ASEICA) . L’ajut, entregat el passat 8 de novembre en el marc del 16è Congrés Internacional de l’Associació, va reconèixer “els treballs més punters d’investigadors joves i també d’aquells que compten amb una trajectòria destacable”.

 

La iniciativa L’Oréal-UNESCO per a les dones en la ciència, creada el 1998 per la Fundació L’Oréal i la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) té com a objectiu reconèixer les investigadores que, a través de l’abast del seu treball, contribueixen a superar els desafiaments globals actuals. A dia d’avui, el tàndem L’Oréal-UNESCO ha distingit a 97 dones eminents en l’apogeu de les seves carreres científiques i ha donat suport a 2698 dones científiques prometedores a través de beques de doctorat i postdoctorat. En total, més de 2795 dones han estat reconegudes en més de 115 països.

 

Les dones segueixen estant insuficientment representades en la vida pública i professional, particularment en ciències, on el “sostre de vidre” encara és una realitat. Avui, només el 28% dels científics són dones i només el 3% dels premis Nobel de ciències s’han atorgat a dones des que van començar el 1901. Tot i això, hi ha moltes científiques eminents, i elevar el seu perfil és vital per promoure una major igualtat de gènere en la ciència.

 

 

Scroll to Top