Setmana de l’Accés Obert a l’IDIBELL

oaw_banner

El tema de la Setmana Internacional de l’Accés Obert de 2018, que se celebrarà del 22 al 28 d’octubre, serà “el disseny de bases equitatives per al coneixement obert”.

 

El tema d’aquest any reflecteix un sistema acadèmic en transició. Si bé els governs, els finançadors, les universitats, els editors i els acadèmics estan adoptant cada vegada més polítiques i pràctiques obertes, la forma en què s’implementen en realitat segueix canviant. A mesura que “obert” es converteix en el valor per defecte, totes les parts interessades han de ser intencionals en el disseny d’aquests nous sistemes oberts per garantir que siguin inclusius, equitatius i que realment satisfacin les necessitats d’una comunitat global diversa. La Setmana de l’Accés Obert d’aquest any convida a totes les parts interessades a participar en l’avanç d’aquest important treball.

 

Establerta per SPARC i socis en la comunitat estudiantil a 2008, la Setmana Internacional de l’Accés Obert és una oportunitat per prendre mesures per fer que l’obertura sigui un valor per defecte per a la investigació, per augmentar la visibilitat, accelerar la investigació i convertir els avenços en millores per a la societat.

 

Per obtenir més informació sobre la Setmana Internacional de l’Accés Obert, visita www.openaccessweek.org o segueix la conversa a Twitter amb el hashtag #OAWeek.

 

 

Paywall: The Business of Scholarship

 

Paywall: The Business of Scholarship, produïda per Jason Schmitt, se centra en la necessitat d’accés obert a la investigació i la ciència, qüestiona els motius darrere dels $ 25200000000 anuals que flueixen a les editorials acadèmiques amb fins de lucre, examinael benefici del 35-40% en el marge associat a la principal editorial acadèmica, Elsevier, i analitza com aquest marge de guany sol ser més gran que algunes de les companyies tecnològiques més rendibles com Apple, Facebook i Google.

   

   

  Paywall: The Business of Scholarship (Full Movie) CC BY 4.0 from Paywall The Movie on Vimeo.

   

   

  VOLS SABER MÉS?

   

  • Pots obtenir més informació sobre Accés Obert i sobre el repositori de IDIBELL en la xerrada d’Ignasi Labastida, cap de l’oficina de difusió de Coneixement (CRAI) a la UB, divendres que ve 26. No te la perdis!
  • Aquesta setmana, OpenAIRE i FOSTER estan organitzant una sèrie de seminaris web i tutorials en línia sobre Open Access, Open Data, Open Science i molts altres temes!
  • També pots veure alguns vídeos relacionats amb accés obert al canal de YouTube de IDIBELL:

   

   

   

  Scroll to Top