Un GPS bronquial basat en imatge digital per a la detecció precoç del càncer de pulmó

20170117_Rossell_GPSpulmo

Investigadors del Centre de Visió per Computador i l’Hospital de Bellvitge – IDIBELL han desenvolupat una tecnologia que permet als metges localitzar i moure’s per dins dels bronquis dels pacients seguint una ruta planificada i localitzada amb tècniques de realitat augmentada, videojocs i modelatge en 3D.

L’objectiu d’aquesta col·laboració és millorar la tecnologia existent en la broncoscòpia sense afegir nous instruments durant el procediment, així com aconseguir que la intervenció sigui ràpida, més eficaç i menys costosa en l’obtenció de les biòpsies essencials en la detecció precoç del càncer de pulmó .

L’equip està format per especialistes en intel·ligència artificial i per metges encapçalats per la Dra. Debora Gil, matemàtica i investigadora del Centre de Visió per computador i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​i pel Dr. Antoni Rosell, pneumòleg de l’Hospital de bellvitge i investigador IDIBELL (Barcelona).

Aquesta tecnologia actua com un GPS del pulmó. Permet als pneumòlegs planificar la ruta fins al possible càncer i fins i tot escollir quin tipus de tècnica s’utilitzarà per obtenir una biòpsia: una pinça, un raspall o una agulla. Amb l’ajuda de tècniques de visió per computador i modelatge 3D, es realitza una rèplica virtual exacta del pulmó del pacient. Aquesta rèplica s’introdueix en un programari que, amb tècniques gràfiques de videojocs, emula a un broncoscopi navegant per tràquea i bronquis del pacient fins a l’objectiu marcat, i seguidament es tria l’instrument diagnòstic a utilitzar. Aquest símil de ‘videojoc’, que actua com a mapa de localització, no només podrà facilitar i abaratir el procés de la broncoscòpia, sinó que podrà reduir dràsticament les intervencions amb resultats fallits, evitant intervencions repetides per al pacient.

Aquesta tecnologia té, a més, altres aplicacions. Permet el mesurament amb exactitud de diferents parts del sistema bronquial, permetent dissenyar pròtesis customitzades al mil·límetre amb els avantatges que això comporta. Finalment, el programari associat realitza un càlcul fiable d’estenosi traqueal (reducció anormal de la llum) en un temps rècord d’escassos segons. Fins ara, aquest diagnòstic es feia de forma visual, comptant amb l’experiència del metge assignat. D’aquesta manera, els investigadors han trobat un diagnòstic que s’allunya de la subjectivitat i dóna una eina objectiva i precisa.

Scroll to Top