La inactivació del gen B2M és recurrent en el càncer de pulmó i pot condicionar la resposta a immunoteràpia

20170117_MontseSanchezCespedes_B2M

Investigadors del grup de recerca en Gens i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han identificat mutacions inactivadores en una sèrie de gens que codifiquen per proteïnes del complexe de histocompatibilitat HLA-I, involucrades en la resposta immunològica i que poden condicionar la resposta dels pacients de càncer de pulmó als nous tractaments amb immunoteràpia. L’estudi, fruit de la col·laboració amb diversos centres de recerca nacionals i internacionals, ha estat publicat a la revista Clinical Cancer Research.

“Inicialment vam fer un cribatge genètic de tumors de càncer de pulmó emprant models de xenografts, és a dir tumors humans que creixen en ratolins, per tal d’obtenir tumors amb poca càrrega de cèl·lules normals humanes”, explica la doctora Montse Sanchez-Cespedes, darrera autora del treball. La seqüenciació dels tumors va permetre identificar diversos gens mutats, incloent oncogens i gens supresors tumorals coneguts,

i d’altres no descrits prèviament. “Entre aquests darrers, ens va cridar l’atenció el gen B2M per la seva implicació en el funcionament del sistema immunitari, objectiu de noves teràpies desenvolupades per aquest tipus de càncers”.

En una etapa posterior es va validar la observació, utilitzant un ampli panell de tumors de pulmó que va permetre determinar que la freqüència de mutacions de B2M en càncer de pulmó es d’un 6-8%. Paral·lelament, els investigadors van demostrar que la reintroducció de novo d’aquest gen en línies cel·lulars que eren deficients en B2M restableix el funcionament del complexe HLA-I.

Els nous tractaments amb immunoteràpia tenen per objectiu bloquejar l’activitat de certes proteïnes que inhibeixen el sistema immunitari. En càncer de pulmó, aquesta opció terapèutica ha donat resultats esperançadors en aproximadament un vint per cent dels pacients. No obstant, el tractament només pot ser efectiu si el complexe HLA-I de la cèl.lula tumoral és funcional.

Gràcies a una col·laboració amb el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), l’equip de l’IDIBELL va poder treballar amb mostres de 14 pacients sotmesos a immunoteràpia per determinar els nivells de B2M i d’altres proteïnes o molècules relacionades amb el funcionament del complexe HLA-I. “Malgrat el nombre de mostres disponibles és limitat, vam poder observar una tendència clara; en aquells pacients amb tumors que expressaven elevats nivells d’aquestes proteïnes la resposta a la teràpia era superior”, explica la investigadora.

“En un futur proper, si disposem de suficients mostres, ens agradaria confirmar la correlació entre l’expressió de B2M i la resposta al tractament observada en aquest estudi”, apunta la Dra. Sanchez-Cespedes. “Paral·lelament, intentarem buscar nous perfils genètics o components moleculars que puguin servir per determinar la resposta dels pacients a immunoteràpia a banda dels nivells de B2M i PD-L1 (una de les dianes d’aquests tractaments), i caracteritzar d’altres gens relacionats amb aquests processos immunitaris”.

Scroll to Top