Cinc gens per predir recaigudes en càncer colorectal Biomarcadors Una eina aplicable a la clínica

mollevi_berdiel_2

Investigadors de l’Institut Català d’Oncologia-Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL), liderats per David Garcia-Molleví han identificat 5 gens expressats de forma diferencial en les cèl·lules normals acompanyants presents en els tumors colorectals. L’anàlisi d’aquests gens podria servir per classificar els tumors colorectals, predir quina serà l’evolució del pacient i en base això prendre les decisions clíniques adequades per evitar recaigudes.

El càncer colorectal és el més freqüent a la nostra població tenint en compte els dos sexes, amb uns 30.000 nous casos diagnosticats cada any. D’aquests, aproximadament un 70% corresponen a estadis intermedis de la malaltia, i no existeixen criteris sòlids per a la indicació de tractament afegit a la cirurgia en almenys la meitat dels casos. Per tant, és de gran importància identificar correctament aquells malalts que es beneficiaran d’un tractament de quimioteràpia i poder així evitar els riscos afegits que comportaria el sobretractament.

Per tal de poder identificar amb precisió les peculiaritats de cada tumor ens calen bons biomarcadors, que ens informin del pronòstic de cada pacient. En aquest sentit, tant les cèl·lules malignes com les cèl·lules normals acompanyants, que constitueixen un particular microambient, poden ser font d’aquests biomarcadors.

L’investigador David Garcia-Molleví que estudia el microambient tumoral a la recerca d’aquests biomarcadors, forma part del grup d’investigació en quimioresistència i factors predictors de resposta tumoral i medi ambient estromal de l’ICO-IDIBELL ha coordinat aquest estudi que s’ha publicat a la revista Oncotarget.

En aquest estudi els investigadors han desenvolupat una eina a partir de l’expressió de 5 gens característics del microambient tumoral que permet classificar amb molta precisió el pronòstic de malalts afectats per càncer colorectal en un estadi intermedi de la malaltia. Garcia-Molleví ha explicat que aquest nou treball representaa un pas endavant cap a una possible aplicació clínica d’aquests resultats: “Hem aconseguit que l’anàlisi conjunt de només cinc gens, mitjançant tècniques rutinàries, ens proporcioni una informació molt acurada sobre les probabilitats de recaiguda i sobre la idoneïtat d’administrar tractament quimioteràpic a malalts en estadi II de la malaltia”.

Berdiel-Acer M., Berenguer A., Sanz-Pamplona R., Cuadras D., Sanjuan X., PaulesM.J., Santos C., Salazar R., Moreno V., Capella G., Villanueva A., Molleví D.G. A 5-gene classifier from the carcinoma-associated fibroblast transcriptomic profile and clinical outcome in colorectal cancer. Oncotarget, 2014 Aug 30;5(15):6437-52.

Scroll to Top