Identifiquen un centenar de biomarcadors útils per predir l’evolució del càncer colorectal

marcadors_0

Investigadors de l’Institut Català d’Oncologia-Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL), liderats per David García-Molleví han identificat 108 gens expressats de forma diferencial en les cèl·lules normals acompanyants presents en els tumors i les seves equivalents en el teixit sa adjacent al tumor. El perfil genètic d’aquestes cèl·lules normals no tumorals presents als tumors proporciona informació sobre la progressió del càncer i pot contribuir a una classificació de pacients amb càncer colorectal. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Molecular Oncology.

El càncer és un teixit complex on conviuen les cèl·lules malignes amb d’altres cèl·lules normals, principalment cèl·lules inflamatòries i fibroblasts, que constitueixen un microambient particular anomenat estroma. Des de fa uns anys, grups de recerca de tot el món investiguen l’estroma a la recerca de biomarcadors que puguin ser útils en la lluita contra el càncer ja sigui com a noves dianes terapèutiques o com a factors pronòstic.

L’investigador David García-Molleví forma part del grup de recerca en quimioresistència i factors predictors de resposta tumoral i medi ambient estromal de l’ICO-IDIBELL i ha coordinat aquest estudi que, per primera vegada, ha analitzat les diferències d’expressió de gens entre els fibroblasts associats al carcinoma i els fibroblasts de la mucosa sana adjacent al tumor. “Hem trobat 108 gens que s’expressen de forma diferent en aquests dues poblacions cel·lulars” ha explicat García-Molleví “que ha afegit que “aquests marcadors són específics d’aquestes dues poblacions de cèl·lules”. “Aquestes diferències podrien ser la conseqüència de dues situacions” diu l’investigador “o bé les cèl·lules sanes van modificant la seva expressió adaptant-se al nou entorn tumoral que s’aproxima o bé el teixit sà canvia per defensar-se davant l’expansió de les cèl·lules tumorals”.

Sigui com sigui, García-Molleví afegeix que la importància de la troballa és la seva utilitat per predir amb molta precisió quina serà l’evolució del pacient de càncer colorectal. “D’aquest centenar de marcadors, estem treballant per trobar un mínim nombre de gens que ens proporcioni la mateixa informació sobre el pronòstic dels pacients, amb la finalitat de desenvolupar una eina aplicable a la clínica mitjançant tècniques estàndard rutinàries, i que serviria per classificar els pacients afectats per càncer colorectal en funció del seu risc de recaure un cop han estat intervinguts quirúrgicament”.

 

Referència

Berdiel-Acer M., Sanz-Pamplona R, Calo A., Cuadras D., Berenguer A., Sanjuan X., Paules M.J., Salazar R., Moreno V., Batlle E. Villanueva A. and García-Molleví D. Differences between CAFs and their paired NCF from adjacent colonic mucosa reveal functional heterogeneity of CAFs, providing prognostic. Molecular Oncology. doi:10.1016/j.molonc.2014.04.006.http://www.moloncol.org/article/S1574-7891(14)00087-8/abstract

Scroll to Top