Neix PRECISESADS, un projecte europeu per trobar nous tractaments contra les malalties autoimmunes sistèmiques

IMI-Logo2014-HorizPos

PRECISESADS és un projecte de col·laboració europeu emmarcat en la Iniciativa sobre Medicaments Innovadors (IMI) participat per 23 centres de recerca i cinc companyies de 12 països europeus. L’objectiu final és trobar tecnologies de diagnòstic innovadores per relacionar les malalties autoimmunes sistèmiques (SAD) amb canvis en les seves signatures moleculars individuals.

Els propers 20 i 21 de Febrer tindrà lloc a la primera reunió dels participants de PRECISESADS a la seu de la companyia UCB Pharma, a Brussel·les.

Les malalties del teixit connectiu (CTD) o malalties autoimmunes sistèmiques (SAD) són un grup de malalties inflamatòries cròniques amb etiologia autoimmune de diagnòstic difícil i amb poques opcions terapèutiques. La seva característica principal és la presència d’anticossos no específics en el sèrum de la sang.

El Lupus eritematós sistèmic (LES), l’artritis reumatoide (AR) i l’esclerosi sistèmica (CDC) són les tres malalties més representatives d’aquest grup però existeixen altres síndromes amb un ampli solapament clínic amb aquestes tres. la malaltia mixta del teixit connectiu (EMTC) , la síndrome de Sjögren (SSJ) i la síndrome d’anticossos antifosfolípid primari (SAFP) són exemples molt rellevants. Aquestes malalties per separat són poc freqüents però juntes afecten prop de l’1% de la població.

Els metges i els científics que formen part del projecte europeu PRECISESADS estudiaran almenys 2.000 pacients d’aquestes malalties i 600 controls sans, amb l’objectiu d’identificar grups d’individus a través de la superposició d’aquestes malalties que comparteixen característiques moleculars i que per tant podrien beneficiar-se de tractaments específics per fer front a aquests elements comuns de la patologia.

Com a prototip, els investigadors treballaran amb els nous i prometedors tractaments biològics que s’estan desenvolupant per al Lupus eritematós sistèmic (LES) però que a causa de la classificació de malalties per separat, no es poden fer servir per tractar les altres malalties de les quals se sospita que tenen una fisiopatologia molecular compartida.

Segons ha explicat Esteban Ballestar, participant del projecte i cap del grup de cromatina i malaltia de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) “actualment els pacients tenen poques possibilitats de beneficiar-se de tractaments ja aprovats a causa de l’heterogeneïtat dels mecanismes moleculars que resulten de la mateixa classe de malaltia”. “D’altra banda, les companyies farmacèutiques s’enfronten a enormes problemes quan es tracta d’identificar els punts finals per determinar la utilitat dels fàrmacs en els assaigs clínics i no tenen marcadors biològics que ajudin a avaluar la resposta al tractament”.

L’objectiu final de PRECISESADS és, precisament, aconseguir un mapa molecular de les malalties autoimmunes sistèmiques que funcioni com a guia terapèutica d’aquest grup de malalties.

En aquest projecte participen 23 acadèmics i 5 socis industrials de 12 països repartits per tot Europa que treballaren durant 5 anys amb un pressupost de 22,7 milions d’euros, dels quals 9,9 provenen del Setè Programa Marc de la Comissió Europea per a la Recerca i 9,8 de les companyies farmacèutiques que hi participen.

Els resultats de PRECISESADS seran àmpliament compartits per oferir una nova taxonomia molecular de les malalties autoimmunes sistèmiques (SAD) que serà accessible directament per els metges, pacients, reguladors i desenvolupadors de medicaments per ajudar a definir, refinar i descobrir millors tractaments per les SAD.

La IMI és la Iniciativa sobre Medicaments innovadors, una aliança d’empreses entre la Unió Europea i l’associació de la indústria farmacèutica EFPIA, que existeix per accelerar el desenvolupament de medicaments millors i més segurs.

Scroll to Top