IDIBELL i VHIR llicencien a l’empresa Histocell una patent per al tractament de malalties respiratòries agudes amb cèl·lules mare

histocell (1)

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha signat un acord de llicència amb l’empresa basca Histocell d’una patent per al tractament de malalties pulmonars agudes mitjançant cèl·lules mare mesenquimals. Aquestes cèl·lules, administrades per via intravenosa, tenen la propietat de dirigir-se directament als pulmons danyats, de manera que actuen com un “medicament intel·ligent”.

Per millorar el seu efecte, els investigadors han modificat les cèl·lules mitjançant enginyeria genètica. Els estudis han estat desenvolupats per l’equip dirigit per l’investigador del grup de Genètica Molecular Humana de l’IDIBELL Josep Maria Aran, conjuntament amb investigadors dels grups de recerca de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES). Els resultats de la investigació han donat lloc a una sol·licitud de patent internacional gestionada per l’Oficina de Transferència de Resultats de la Investigació (OTRI) de l’IDIBELL.

Els investigadors treballen amb cèl·lules mare mesenquimals adultes extretes de teixit adipós obtingut de liposuccions. Aquestes cèl·lules són capaces de potenciar la regeneració del teixit pulmonar danyat i de segregar-hi proteïnes antiinflamatòries quan són injectades a la sang.

Introducció de millores

La novetat patentada pels investigadors de l’IDIBELL, el VHIR i CIBERES ha estat la introducció de millores a través d’enginyeria genètica que potencien considerablement el poder antiinflamatori i regenerador de les cèl·lules mesenquimals. Concretament, els investigadors les han modificat perquè secretin un antagonista de la interleuquina 33, una proteïna reguladora (citoquina) que té un paper fonamental en el procés inflamatori.

El tractament ha demostrat ser molt efectiu administrat per via intravenosa, tot i que es podria contemplar l’opció d’administrar per via respiratòria.

En les quantitats que es infonen, aquestes cèl·lules mare no suposen rebuig immunològic, el cos les elimina després que hagin realitzat la seva funció. Per aquest motiu és especialment útil per tractar processos aguts.

Bons resultats

El producte llicenciat a Histocell ha obtingut bons resultats en experiments realitzats en animals amb destret pulmonar agut, una insuficiència respiratòria molt greu sense tractament efectiu. També s’ha comprovat la seva eficàcia en models animals amb asma al·lèrgic a persulfats, una malaltia equivalent a la que es dóna entre professionals de la perruqueria. L’investigador Josep Maria Aran destaca que la nova tecnologia també podria tenir aplicacions en altres malalties agudes i fins i tot en cròniques com l’emfisema pulmonar.

En qualsevol cas, encara hauran de passar molts anys abans que el producte pugui ser aplicat en humans. Faran falta més estudis preclínics i la realització d’assajos clínics en persones. En aquest sentit, la llicència de la patent a Histocell és fonamental per poder completar aquests estudis i portar el producte al mercat.

Arribar al mercat

La responsable de l’Oficina de Transferència de Resultats de la Investigació (OTRI) de l’IDIBELL, Montse Ballarín, destaca que el fet de “llicenciar els productes desenvolupats en la nostra institució respon a l’estratègia de l’IDIBELL, com a centre de recerca públic, per fer arribar les nostres idees i invencions fins al mercat, de manera que arribin a convertir-se en productes al servei de la societat”.

Histocell és una empresa biofarmacèutica del País Basc que basa la seva activitat en l’enginyeria tissular i la teràpia cel·lular. La companyia es dedica al desenvolupament de productes innovadors en l’àmbit de la medicina regenerativa i reparadora. En l’actualitat té quatre Programes Terapèutics en marxa: regeneració òssia, regeneració articular, neuroprotecció en lesió medul·lar i teràpia pulmonar. Compta amb una sala blanca destinada al desenvolupament de medicaments de teràpia cel·lular basats en enginyeria de teixits.

El desenvolupament de la patent transferida a Histocell ha estat possible gràcies al suport del Ministeri d’Economia i Competitivitat, l’Institut de Salut Carles III i dels fons europeus per al desenvolupament regional (FEDER).

Scroll to Top