José María Aguado: “El nostre objectiu és personalitzar el tractament contra el CMV en pacients trasplantats”

Clipboard (5)

Els factors que influeixen en la infecció del Citomeglaovirus (CMV) i com prevenir-la han centrat la conferència de l’investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica Hospital Universitari 12 d’Octubre de Madrid, José María Aguado, en el cicle de seminaris IDIBELL el passat 17 de febrer.

El CMV és un herpesvirus que afecta a la gran majoria de pacients de trasplantament d’òrgan sòlid. “Aquesta infecció” explica l’investigador “pot produir malalties gastrointestinals, pneumònies, hepatitis… que poden arribar a provocar mortalitat, encara que cada vegada en menor grau. Però també provoquen canvis en la resposta immune del pacient que afavoreixen l’aparició d’altres infeccions i fins i tot el rebuig agut o crònic de l’òrgan trasplantat”.

La solució fins ara és el tractament amb un antiviral a tots els pacients que pot produir altres efectes secundaris. “El nostre objectiu és ajustar el tractament a cada pacient”. Per a això han estudiat els aspectes que poden controlar la infecció de CMV “del tipus de trasplantament, de la immunosupresión que rep el pacient, del genotip del CMV, de la presència de marcadors inmunogenètics… l’aspecte fonamental per a nosaltres en a resposta cel·lular específica dels leucocits CD4 i CD8”.

Aquesta és la base del projecte que José María Aguado va a engegar aquest any, en el qual participa l’Hospital Universitari de Bellvitge, en el qual es va a assajar “una teràpia immunoguiada depenent de la resposta que tingui el pacient”

Scroll to Top