El diari El Mundo ha destacat l’investigador de l’IDIBELL Manel Esteller com un dels 25 espanyols més influents en el camp de la Medicina de l’any 2011. Juntament amb Esteller, apareixen altre personalitats destacades de casa nostra com Joan Rodés, Josep Baselga o Anna Veiga. Manel Esteller és director del programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, professor d’investigació ICREA
(Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i professor associat a la Universitat de Barcelona. Abans de la seva incorporació a l’IDIBELL, Esteller va liderar el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO). Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, és autor de més de dos-cents articles científics, membre de nombroses societats científiques internacionals i d’editorials, i revisor de diverses publicacions. Actualment ostenta el càrrec de president de l’Epigenetics Society.
Nascut a Sant Boi de Llobregat l’any 1968, Manel Esteller és un referent internacional en l’àmbit de l’epigenètica. Es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona l’any 1992, on es va doctorar l’any 1996 amb un treball sobre la genètica molecular del carcinoma d’endometri. De l’any 1997 al 2001 va fer els estudis de postdoctorat a la Johns Hopkins University (Baltimore, Estats Units), on va estudiar la relació entre la metilació de l’ADN i el càncer. De fet, el seu treball ha estat decisiu per demostrar que tots els tumors humans tenen en comú una alteració química concreta: la hipermetilació dels gens supressors de tumors.
Les seves aportacions, de notable originalitat, contribueixen a revisar i complementar paradigmes científics que es creien ben establerts, en demostrar la importància de factors externs en la modificació directa de gens amb efectes per a la seva regulació. La seva obra científica, de gran extensió malgrat la seva joventut, demostra com les modificacions epigenètiques del material hereditari poden contribuir al desenvolupament dels processos d’envelliment i càncer. A més, ha suposat la base per a l’aprovació recent d’alguns fàrmacs antitumorals i obre el camí per conèixer l’epigenoma humà, un projecte internacional en què Esteller ocupa un paper rellevant. Precisament, el suplement de El Mundo ha destacat la contribució decisiva de Esteller en aquest projecte.