Pedro Montoya: “El dolor crònic no només fa mal, també danya el cervell”

Clipboard

L’investigador Pedro Montoya i el seu equip en la Universitat de les Illes Balears investiguen com canvia el funcionament del cervell en pacients amb dolor crònic respecte a l’activitat cerebral en voluntaris sans. Ha explicat els seus últims avanços el 20 de gener en el cicle de seminaris IDIBELL.

“No sabem com es produeix la foguera, ens interessa saber què és el que manté el foc encès”. Amb aquesta analogia l’investigador Pedro Montoya explica quin és el focus de la seva recerca en el dolor crònic. “Sabem que existeixen factors genètics, hormonals, biològics, psicològics i fins i tot socials que fan que el dolor es mantingui” afirma Montoya “el que estem veient ara és que aquests factors funcionen en els pacients amb dolor crònic de forma diferent a les persones sanes”.

Segons Pedro Montoya, el dolor crònic persistent posa en risc el funcionament del cervell, fa que aquest funcioni de manera anòmala i fins i tot pot arribar a produir alteracions morfològiques en algunes regions del cervell: “El dolor crònic no només fa mal, també danya el cervell, i això és important fins i tot si es troba una cura per al dolor crònic perquè també s’haurà de recuperar el dany cerebral”.

El seu laboratori treballa també en possibles aplicacions terapèutiques: “Estudiem possibles teràpies orientades a canviar l’activitat cerebral en pacients amb dolor crònic. Ja sigui de forma farmacològica o amb tècniques de neurofeedback que ja s’utilitzen en altres malalties com l’epilèpsia o l’ELA”.

Scroll to Top