Anna Veiga: “Necessitem cèl•lules iPS molt i molt segures si volem fer-ne aplicacions clíniques”

Clipboard (1)

La investigadora del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona CMR[B], Anna Veiga, ha explicat els últims avenços del seu grup de recerca en models “in vitro” de pluripotencialitat en cèl·lules mare embrionàries (hESC) i cèl·lules iPS (cèl·lules adultes a les quals s’ha induït la pluripotencialitat). Ha estat el 13 de gener dins el cicle de seminaris IDIBELL.

Veiga dirigeix des de 2005 el Banc de Línees Cel·lulars del CMR[B]. Des d’allà tracten de produir noves línees cel·lulars provinents de cèl·lules mare embrionàries o d’embrions congelats per fer-les servir en la recerca. Durant la conferència Veiga ha destacat la dificultat de produir aquestes línees, tot i que per fer-ho només es necessita una única cèl·lula. “Aquestes cèl·lules mare embrionàries són un artifici, en la natura només existeixen pocs dies, abans que comenci la diferenciació de les cèl·lules de l’embrió. És per això que considerem un gran èxit obtenir cinc línees cel·lulars hESC a partir de més de 61 embrions.” De fet, Veiga ha destacat que “ara per ara, som més eficients produint nens, mitjançant la reproducció asistida, que produint línees cel·lulars hESC”.

A seu laboratori també investiguen com poden ser útils les cèl·lules iPS a les que s’ha modificat per què recuperin la pluripotencialitat en teràpies cel·lulars. “Les iPS animals són un model excel·lent de malalties que ens permetran investigar teràpies cel·lulars en models animals semblants als humans”.

Anna Veiga ha advertit però, del seu ús en teràpies en humans. “Necessitem iPS humanes molt i molt segures si volem fer-ne una aplicació clínica”. Per això, en la seva opinió, encara hi ha pocs assaigs clínics amb iPS .

Scroll to Top