El XIV Curs Internacional de Cirurgia Ginecològica retransmet en directe cirurgia robòtica en 3D

DaVinci

El sistema quirúrgic robotitzat amb visió tridimensional aporta major precisió i seguretat tant en cirurgia laparoscòpica com en l’oncològica. L’Hospital Universitari de Bellvitge, amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), disposa des de l’any 2009 d’aquesta innovadora tecnologia, cosa que el converteix en un dels hospitals pioners en intervencions quirúrgiques robotitzades i que ha permès que els seus professionals hagin adquirit una gran experiència.

“La cirurgia robotitzada ens ofereix la possibilitat de treballar amb molta més precisió i fiabilitat gràcies a la visió tridimensional i a la llibertat de moviments de les seves pinces, que assimilen de forma directa i intuïtiva els moviments de la mà que fa el cirurgià a la videoconsola”, explica el Dr. Jordi Ponce, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. La nova tecnologia, que s’utilitza per a diferents vies d’abordatge, és molt eficaç en intervencions complexes, com ara la cirurgia oncològica de limfadenectomia pelviana i aorto-cava o histerectomia radical, així com procediments de correcció d’incontinència urinària com la colposacropèxia amb malles.

Amb l’objectiu de donar a conèixer aquestes i d’altres innovacions en l’àmbit de la ginecologia, els pròxims 18,19 i 20 de març se celebrarà el XIV Curs Internacional de Cirurgia Ginecològica organitzat pel Servei de Ginecologia de l’Hospital de Bellvitge. El primer dia, els més de 300 assistents podran veure en directe dues cirurgies robòtiques que es retransmetran en 3D, és a dir, podran experimentar el que d’alguna manera veu el cirurgià quan està utilitzant el sistema. A més, es realitzaran taules de vídeo-debat amb reconeguts experts quirúrgics, líders d’opinió i col·laboradors reconeguts en la docència quirúrgica ginecològica.

Com en edicions anteriors, el curs aposta per la cirurgia en directe realitzada per figures rellevants del panorama internacional. Aquest any es retrà homenatge als mestres de la ginecologia quirúrgica: els doctors L. Balagueró, L. Abad, D. Dargent, D. Querleu i X. Magrinà, alguns d’ells encarregats de fer les intervencions en directe. “Tenim a les figures més importants en l’àmbit de la cirurgia ginecològica perquè puguin compartir la seva experiència amb les noves generacions d’especialistes”, afirma el Dr. Ponce.

Els estudis han demostrat que la cirurgia robòtica aplicada a procediments seleccionats millora els resultats que s’aconsegueixen amb altres tipus de tractaments. A més de disminuir el temps mitjà de la intervenció quirúrgica, l’estada hospitalària del pacient es redueix fins a 2,2 dies, molt inferior a la setmana que es requereix en una laparatomia clàssica.

El Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge és centre de referència en càncer d’ovari, vulva i coll uterí, intervencions en què s’ha reduït significativament les complicacions perioperatòries, degut a l’aplicació sistemàtica de la tècnica endoscòpica, vaginal i robòtica, especialment important en el càncer d’endometri. El servei està especialitzat en ginecologia quirúrgica i, particularment, en cirurgia oncològica. Realitza entre 800 i 1.000 procediments quirúrgics cada any i ha consolidat la seva eficiència amb una estada mitjana inferior als 2,4 dies, malgrat la tendència creixent a seleccionar processos oncològics d’alta complexitat i tecnificació. En aquest sentit, lidera un màster universitari específic en ginecologia oncològica a la Universitat de Barcelona i forma part activa de les juntes directives de la

Sociedad Española de Ginecología Oncológica de la SEGO i de la Society of European Robotic Gynecological Surgery (SERGS).

Scroll to Top