Mor el neurocientífic Ernest Arenas

Arenas formava part del Comitè Científic Extern de l’IDIBELL.

arenas_ernest_25_fotoulfsirborn190319_custom20240917082217_172656609439_w500

L’IDIBELL lamenta la pèrdua del neurocientífic Ernest Arenas, director del Laboratori de Neurobiologia Molecular a l’Institut Karolinska d’Estocolm, Suècia, i membre del Comitè Científic Extern de l’IDIBELL. Nascut a Lleida el 1962, Arenas va estudiar Medicina i Cirurgia a la Universitat de Lleida i va completar la seva tesi doctoral a la Universitat de Barcelona sota la direcció de Jordi Alberch. Durant la seva etapa predoctoral, va destacar per la seva capacitat de treball i el seu esperit crític, innovador i creatiu. Un dels seus articles més rellevants, publicat el 1991 a la revista Journal of Neuroscience, va ser un dels primers treballs realitzats per un grup exclusivament espanyol en un moment en què la neurociència no era molt competitiva a l’estat.

A l’any 1991, Arenas va traslladar-se a l’Institut Karolinska d’Estocolm per realitzar una estada postdoctoral amb Hakan Persson, on va estudiar la funció de les neurotrofines en el sistema nerviós central, un camp emergent i extremadament competitiu. Va aconseguir una plaça de professor al Karolinska el 1994 i, des del 2002, va ser catedràtic de Neurobiologia de Cèl·lules Mare, a més de dirigir el laboratori de Neurobiologia Molecular.

Les seves contribucions científiques han estat fonamentals en la comprensió de la malaltia de Parkinson, tant en el desenvolupament i regeneració de les neurones dopaminèrgiques com en la diferenciació de cèl·lules mare per a possibles teràpies regeneratives. Els seus resultats han estat publicats en revistes de prestigi com Science i Nature, i ha rebut nombrosos premis i reconeixements a nivell nacional i internacional.

Malgrat realitzar majoritàriament la seva carrera fora de Catalunya, Arenas sempre va mantenir una forta vinculació amb la ciència del seu país natal. Amb un esperit crític i constructiu, va participar com a assessor extern en òrgans de govern de diferents institucions, com l’IDIBELL i l’IRBLleida, on aportà la vàlua de les seves idees.

 

(Foto: Ulf Sirborn)

Scroll to Top