La incidència del carcinoma escamós de pell està incrementant a nivell mundial. Tot i que la majoria de casos són tractats amb èxit a través de cirurgia, encara hi ha un percentatge considerable de pacients que pateixen recaigudes associades directament amb les metàstasis. Això provoca l’aparició de tumors en estat més avançats, més agressius i resistents a les teràpies de les que es disposen en l’actualitat i que tenen com a resultat una baixa supervivència en aquest tipus de tumor.
Un estudi recent publicat a la revista científica ‘Journal of Experimental & Clinical Cancer Research’, liderat per un equip d’investigació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i amb la col·laboració de professionals de l’Hospital de Bellvitge, ha revelat que la proteïna ITGAV podria servir com a biomarcador pronòstic en pacients amb carcinoma escamós cutani. Aquesta troballa permetria predir amb més precisió l’evolució de la malaltia i revela els mecanismes involucrats en la progressió tumoral.
Una proteïna que pot predir l’evolució de la malaltia i els mecanismes moleculars implicats en l’aparició de tumors agressius
En aquest estudi, l’equip d’investigació de l’IDIBELL i l’ICO ha trobat un biomarcador pronòstic que permet detectar en estadis inicials de la malaltia aquells pacients amb alt risc de patir recidives tumorals. Aquest nou biomarcador pot complementar i millorar la informació obtinguda a través dels criteris histopatològics establerts en la clínica, permetent un seguiment més estret dels pacients i l’assignació de teràpies més efectives des de l’inici de la malaltia.
En etapes intermèdies de la progressió del carcinoma escamós de pell, les cèl·lules canceroses epitelials poden adquirir una plasticitat que les apropa a les característiques de les cèl·lules de tipus mesenquimal: guanyen capacitat migratòria i invasiva i potencial per a generar cèl·lules cancerígenes agressives. “Actualment, amb els criteris clínics disponibles, no és possible discriminar aquestes cèl·lules cancerígenes epitelials plàstiques” explica la primera signant de l’article, Marta López, i remarca que “aquestes troballes demostren que l’expressió de la proteïna ITGAV identifica aquestes cèl·lules cancerígenes plàstiques epitelials i, com a conseqüència, permet la detecció primerenca d’aquells pacients amb risc de recaiguda tumoral. Això permetria poder identificar, amb més precisió, quins pacients necessiten un seguiment més intensiu”.
Per altra banda, aquesta investigació ha revelat que ITGAV col·labora amb una altra proteïna, IGF1R, en l’adquisició de la plasticitat cel·lular. Així doncs, bloquejar ITGAV o IGF1R podrien ser estratègies efectives per impedir l’aparició de cèl·lules cancerígenes epitelials plàstiques i que el càncer avanci a estadis més agressius. “El coneixement obtingut gràcies a aquests estudis revela possibles estratègies terapèutiques per a bloquejar la generació de cèl·lules de carcinoma escamós de pell amb característiques mesenquimals agressives i ressalten la rellevància dels biomarcadors per establir finestres d’oportunitats per a la teràpies dirigides” assegura la líder de l’estudi i cap del grup de recerca en envelliment i càncer de l’IDIBELL, Purificación Muñoz.
Aquesta troballa obre la porta a noves teràpies que podrien millorar significativament el pronòstic en el carcinoma escamós cutani.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).