Bellvitge inicia el seguiment per telemedicina de pacients amb insuficiència cardíaca crònica

dispositiu_de_lassaig_clinic_de_telemedicina_en_insuficiencia_cardiaca

L’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han iniciat el seguiment per telemedicina de pacients amb insuficiència cardíaca crònica en el marc de l’assaig clínic HERMeS, en el qual participaran 10 centres de l’Estat. L’investigador principal de l’assaig clínic és el Dr. Josep Comín, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Bellvitge.

 

L’assaig clínic HERMeS, que ja inclou 200 pacients, és el més gran que s’ha fet a Espanya sobre l’aplicació de la telemedicina i, més en concret, de l’mHealth (ús de la telefonia mòbil en la pràctica mèdica) a la insuficiència cardíaca i també un dels més importants a nivell internacional. El seu objectiu és tractar de confirmar si aquest mètode de treball ajuda a detectar i tractar més ràpidament les descompensacions i redueix el nombre d’hospitalitzacions i la mortalitat d’aquests pacients. Si el model funciona, després es podria traslladar a altres processos de salut, com l’atenció al pacient crònic.

 

El mètode de telemedicina avaluat utilitza una plataforma informàtica que s’ha dissenyat per a aquest propòsit, PIRENe, així com un mòbil en el qual hi ha instal·lada l’app a través de la qual s’envien les dades a la plataforma, i dispositius de mesura que es lliuren al pacient. En la visita inicial, el pacient és instruït sobre com utilitzar-los i, amb ells, controla diàriament la seva tensió arterial, freqüència cardíaca i pes, a més d’emplenar un qüestionari de símptomes. El metge rep automàticament aquestes dades i, si ho veu necessari, es comunica amb el pacient. El mètode de treball també inclou la realització de visites per videoconferència de telèfon mòbil a telèfon mòbil a partir de l’app.

 

La intervenció amb telemedicina dura 6 mesos i es fa en persones que hagin rebut l’alta hospitalària recentment arran d’alguna descompensació, un període en què existeix una especial vulnerabilitat per patir altres episodis similars.

 

Amb un projecte d’aquestes característiques, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’IDIBELL confirmen la seva aposta per la recerca al servei d’una millor i més eficient atenció al pacient. Col·laboren en la iniciativa la firma comercial Vodafone i la Fundació i2cat, un centre de recerca que impulsa activitats d’R+D+i en l’àmbit de la salut, entre d’altres.

 

A més de Bellvitge, participen en aquest assaig clínic els equips de cronicitat d’Atenció Primària SAP Delta, Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital Clínic Universitari de València, Hospital Universitario Virgen de la Victoria de Màlaga, Hospital Universitario Central de Asturias, Hospital de Manises, Hospital Universitario Puerta de Hierro-Majadahonda, Hospital de Viladecans i Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi.

 

Projecte d’atenció integral al pacient

 

La insuficiència cardíaca és un problema sanitari de primer ordre. Es tracta d’una de les patologies més comunes a tot el món, i la seva prevalença i incidència augmenta amb l’edat. Assoleix un valor al voltant del 10% en pacients majors de 75 anys.

 

Aquesta iniciativa s’ha desenvolupat en el marc del Programa Territorial d’Atenció Integrada al Pacient amb Insuficiència Cardíaca Comunitària de la Gerència Metropolitana Sud de l’ICS, creat a finals de 2016 amb els objectius de millorar el pronòstic i la qualitat de vida dels pacients i reduir els primers ingressos i reingressos per insuficiència cardíaca.

 

Liderat conjuntament pels hospitals i per l’atenció primària de l’ICS a l’Hospitalet, aquest programa es basa en un model de caràcter transicional, és a dir, de manteniment de la continuïtat assistencial, posant una especial atenció en els primers dies posteriors a l’alta.

 

Inclou, entre d’altres, actuacions que es realitzen a dins de l’hospital més enllà de l’activitat assistencial bàsica, com són una intervenció educativa, una valoració integral per detectar precoçment el pacient fràgil, o la coordinació a l’alta, totes elles amb un paper essencial de la infermeria.

 

Més enllà del marc de l’ingrés hospitalari convencional, inclou: la visita precoç després de l’alta, el seguiment estructurat del pacient amb plans de cures individualitzats, possibles alternatives a l’hospitalització en cas de descompensació, com ara l’Hospital de Dia Mèdic, o transferències de pacients a d’altres equips especialitzats si és necessari, inclosa la Unitat d’Insuficiència Cardíaca Avançada i Trasplantament de Bellvitge si cal una assistència complexa i d’alta tecnologia.

 

El programa el coordina la Unitat Multidisciplinària d’Atenció a la Insuficiència Cardíaca Comunitària (UMICO) de Bellvitge i la integren metges i infermeres especialitzats en insuficiència cardíaca de diferents serveis i unitats d’aquest hospital (Àrea del Cor, Medicina Interna, Geriatria, Urgències, Unitat de Curta Estada, Hospitalització a Domicili…), dels centres d’atenció primària i centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) del territori, la Unitat Funcional d’Atenció al Pacient Crònic Complex (UFACC) i centres sociosanitaris i residències.

Scroll to Top