La Marató impulsa 43 projectes sobre el càncer en la inversió anual en recerca més gran de la seva història

lliurament_dajudes_a_la_recerca_en_cancer_2

Els fons recaptats en l’edició 2018 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que ascendeixen a la xifra històrica de 15 milions d’euros, finançaran un total de 96 equips líders en la recerca del càncer, per desenvolupar 43 projectes d’investigació d’excel·lència. Una injecció de recursos decisiva que donarà lloc a eines noves de prevenció i de diagnòstic, i a tractaments més eficients per augmentar la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb càncer.

Els 96 equips premiats han recollit els guardons en un acte que se celebrà ahir a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya. 12 dels equips guardonats compten amb lideratge o participació de l’IDIBELL.

Meritxell Budó, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, encoratjà els investigadors a no defallir per continuar mostrant avenços en la recerca: “Avui us encarreguem que dediqueu els vostres millors coneixements, tot allò que heu après a investigar, per lluitar contra el càncer. El vostre èxit serà l’èxit de tots nosaltres.”

Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, destacà la importància de la Marató en la recerca biomèdica: “La Marató ha sabut explicar que la recerca és cabdal per aquest país i forma part de la construcció i del futur de la societat.”.
Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, declarà que  “Els 15 milions recaptats en la darrera edició és una xifra històrica que parla de la confiança de la gent en un projecte transversal, solidari i únic. Aquests diners són una xifra que és oxigen per la recerca del càncer.”

Joan Sala, president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears expressà la sinergia entre aquesta entitat i la Fundació: “Els tres valors de l’Acadèmia són la veritat, la bondat i la bellesa i els tres els representa la Fundació de manera exemplar”.

La Dra. Maria Virtudes Céspedes, de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, parlà en representació dels 96 equips guardonats, i agraí la confiança: “Som conscients que els diners que rebrem per la nostra recerca provenen, en gran mesura de l’esforç individual de persones senzilles i compromeses. Per tant, és un premi a la confiança en les nostres propostes. Ara la nostra responsabilitat és transformar el patiment de moltes persones en esperança.”

La jornada fou presidida per les conselleres de la Presidència i de Salut, Meritxell Budó i Alba Vergés. L’acte també comptà amb la presència de Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, de Joan Sala, president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de les Balears, de Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, i de  Robert Fabregat, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut. La jornada fou conduïda pels periodistes Gemma Nierga, Ramon Gener i Roger Escapa, que van ser els presentadors de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio el 2018.

Projectes amb participació de l’IDIBELL

 •  Identificació de noves dianes terapèutiques i biomarcadors de progressió del càncer de ronyó a través de models organoides i xenoempelts genèticament dissenyats per CRISPR. Dr. Oriol Casanovas Casanovas
 •  Anàlisi de patrons de la microbiota associats al càncer de pàncrees i estudi del seu paper en la inflamació de l’hoste, l’estrès oxidatiu i l’estat immunitari. Dr. Eric Jeffrey Duell
 •  Implementació de la biòpsia líquida més enllà de les aplicacions actuals: estudi prospectiu del valor pronòstic i predictiu de l’ADN tumoral circulant en càncer colorectal metastàtic. Dra. Gabriela Jiménez Valerio
 •  Immunoteràpia personalitzada per a càncer d’endometri. Dr. José Maria Piulats Rodríguez
 •  Anàlisi molecular del procés metastàtic en tumors del desenvolupament. Dr. Óscar Martínez Tirado
 •  La modulació de la glicèmia com a estratègia per millorar el benefici de la quimioradioteràpia i la immunoteràpia en càncer de pulmó de cèl·lula no petita. Dra. Cristina Muñoz Pinedo
 •  PrecIMet: imatge de precisió per a l’avaluació de metàstasis òssies. Dr. Josep Garcia Bennett
 •  Identificació de mecanismes de resposta als inhibidors de CDK4/6 en càncer de mama receptor hormonal positiu. Dra. Eva González Suárez
 •  Validació d’una firma molecular predictiva en tumors neuroendocrins. Dr. Ramon Salazar Soler
 •  Avaluant l’efectivitat de teràpies de precisió dirigides a alteracions genètiques recurrents en tumors malignes de la beina del nervi perifèric. Dra. Concepción Lázaro García
 •  Nanomedicines humanitzades selectivament dirigides a matar les cèl·lules tumorals CXCR4+ per al tractament de la leucèmia mieloide aguda. Dra. Lourdes Farré Vallvé
 •  Compostos bioactius dels aliments i el risc de càncer de pròstata. Bases científiques per futures recomanacions dietètiques. Dr. Raúl Zamora Ros

 La  inversió en recerca més gran de la història de la Fundació

Els 15 milions d’euros recaptats en l’edició 2018 de La Marató permeten a la Fundació fer la inversió anual més gran en recerca de la història. Els 96 equips premiats treballaran durant els pròxims tres anys per trobar més respostes al càncer, una malaltia que, malgrat els grans avenços fets en els últims anys, continua tenint una incidència molt alta: un de cada dos homes i una de cada tres dones en tindran al llarg de la seva vida.

Els 43 projectes premiats, d’acord amb la decisió del Patronat i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 192 candidats presentats a la convocatòria d’ajudes. L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, AQUAS, del Departament de Salut, va coordinar un procés d’avaluació internacional en què 149 experts en càncer van valorar els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador, entre d’altres. El 2024, la Fundació donarà a conèixer els resultats obtinguts en els treballs de recerca en un simposi científic.

En 27 anys de trajectòria, La Marató de TV3 ha impulsat 872 projectes de recerca, en els quals han intervingut 8.000 investigadors, i que han aportat avenços notables en la salut del conjunt de la societat.

Scroll to Top