Creació d’una plataforma web per a la identificació d’alteracions de connectivitat fronto-subcorticals en trastorns cerebrals

img_20171215_122010

Els investigadors Oren Contreras-Rodríguez i Carles Soriano-Mas, del grup de Psiquiatria i Salut Mental del programa de Neurociències de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), han rebut un ajut Llavor del Programa d’Indústria del Coneixement  de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya per a desenvolupar un projecte destinat a desenvolupar un algorisme d’anàlisi d’imatge per tal de detectar alteracions en la connectivitat fronto-subcortical en pacients amb diferents alteracions cerebrals.

 

Aquest ajut, co-finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, ha permès als investigadors dissenyar un sistema automàtic, disponible a través d’una plataforma web, per estudiar les alteracions cerebrals associades a disregulacions conductuals com la compulsivitat i la incapacitat de regular les emocions, presents de manera transdiagnòstica en diferents patologies neurològiques i psiquiàtriques, com la malaltia de Parkinson, la depressió major, els trastorns d’ansietat, el trastorn obsessivocompulsiu o les addiccions.

 

El treball ha estat realitzat en col·laboració amb l’empresa Q-Menta, amb seu a Barcelona, i especialitzada en l’anàlisi de dades de ressonància magnètica estructural i funcional mitjançant l’ús d’algorismes ubicats en plataformes web. El sistema desenvolupat ha de permetre a investigadors, psiquiatres, psicòlegs i neuròlegs determinar, d’una manera ràpida i automatitzada, i sense coneixements previs d’anàlisi d’imatge cerebral, el grau de disfunció dels circuits cerebrals relacionats amb la compulsivitat i la disregulació emocional, el que pot ser de gran utilitat per tal de quantificar de manera objectiva la millora dels pacients al llarg d’un procés de tractament o establir d’una manera fiable un pronòstic sobre la seva evolució.

 

Els investigadors estan actualment investigant la manera de fer arribar el sistema d’anàlisi desenvolupat als seus potencials  beneficiaris, així com poder avaluar el seu impacte real sobre el maneig clínic dels pacients.

 

“Projecte: Web-based platform for the identification of fronto-subcortical connectivity disruptions in brain disorders. Convocatoria Llavor 2016 Ref 2016LLAV00015. Finançat per AGAUR – Fons Europeu de Desenvolupament Regional. IP Dr. Soriano”

Scroll to Top