Jornada sobre l’impacte de la biompressió, els nanorobots i la fotònica en la medicina

20180215_lhmobiletech

La bioimpressió de teixits per a la regeneració d’òrgans; l’alliberament focalitzat de fàrmacs amb nanorobots o la detecció precoç i tractament de malalties a partir de la llum són algunes de les tecnologies que tindran aplicacions pràctiques en la medicina en els propers anys, en la recerca de les quals treballen diversos centres a Catalunya.

 

El potencial terapèutic de la nanotecnologia, la recerca amb cèl·lules mare i la fotònica és una de les principals conclusions de la jornada “Tecnologia per a la medicina del futur”, que es va dur a terme el 15 de febrer a l’hospital, amb la participació de tres joves investigadors de primera línia: Núria Montserrat i Samuel Sánchez, de l’Institut de Bioenginyera de Catalunya (IBEC), i Romain Quidant, de l’Institut Català de Fotònica (ICFO).

 

Núria Montserrat, cap del grup de recerca junior sobre cèl·lules mare i teixits per a la regeneració d’òrgans de l’IBEC, va explicar com la combinació de les tecnologies emergents en l’àmbit de les cèl·lules mare amb les de bioenginyeria, como ara la impressió 3D, comença a donar resultats en òrgans com els ronyons i el cor. Així, han dut a terme els primers treballs amb tintes biològiques en impressores 3D, que obren el camí a la impressió de teixits per a la medicina regenerativa.

 

Els nanorobots constitueixen una altra de les línies de recerca més avançades a l’IBEC. “Treballem per desenvolupar nanorobots autopropulsats per un nanomotor químic i intel·ligents, de forma que puguin alliberar fàrmacs de forma efectiva dins l’organisme”, segons va exposar Samuel Sánchez, líder del grup de nano bio dispositius intel·ligents de l’IBEC.

 

Per últim, Romain Quidant, cap del grup Plasmon NanoOptics de l’ICFO, va presentar els projectes que estan realitzant a partir de l’estudi de les reaccions –brillantor i escalfor– que la llum provoca en determinats nanomaterials i que poden tenir aplicacions en malalties de gran prevalença com el càncer o les de tipus neurodegeneratiu. Una de les seves principals línies de treballs és el disseny de nanopartícules d’or capaces d’identificar cèl·lules canceroses i destruir-les gràcies a una propietat òptica, la ressonància plasmó.

 

Com a cloenda de la sessió, el director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut de la Generalitat, Albert Barberà, va moderar una taula en la qual els tres científics van respondre les preguntes dels assistents.

 

La Jornada “Tecnologia per a la medicina del futur” ha estat la primera acció dins el programa de conferències, tallers i activitats impulsat per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, en col·laboració amb GSMA, amb motiu de la celebració del Mobile World Congress (MWC) entre el 26 de febrer i l’1 de març.

Scroll to Top