Investigadors de l’IDIBELL identifiquen un regulador clau en l’adquisició de tolerància immunitària a les cèl•lules tumorals en pacients amb càncer

20171003_Ballestar_CellReports_0

Investigadors del Grup de Cromatina i Malaltia de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a Barcelona han identificat un esdeveniment epigenètic distintiu en les cèl·lules immunitàries que s’han diferenciat en el microambient tumoral que les fa tolerants a les cèl·lules canceroses.

En els darrers anys, s’han trobat cada vegada més evidències que els factors inflamatoris alliberats al microambient tumoral són capaços de redirigir la diferenciació de cèl·lules dendrítiques promotores d’immunitat a cèl·lules supressores derivades de mieloides, el que disminueix la capacitat del sistema immunitari del pacient de càncer per lluitar contra les cèl·lules canceroses. Una sèrie d’estudis han identificat factors, com ara la prostaglandina E2, que tenen la capacitat de subvertir la immunitat dels pacients amb càncer.

En aquest estudi, publicat a Cell Reports i liderat pel Dr. Esteban Ballestar (IDIBELL), la comparació entre els perfils epigenètics de les cèl·lules dendrítiques i les cèl·lules supressores derivades de mieloides ha permès identificar l’existència d’alteracions epigenètiques específiques que poden associar-se amb el desenvolupament de cèl·lules supressores derivades de mieloides com a resultat de l’exposició a la prostaglandina E2.

L’equip ha pogut demostrar que aquestes alteracions epigenètiques estan associades amb l’augment dels nivells d’un enzim, la ADN metiltransferasa 3A (DNMT3A), responsable de l’adquisició de les propietats supressores d’aquestes cèl·lules que es desenvolupen en el microambient tumoral. La inhibició de DNMT3A va donar com a resultat la deleció de les propietats supressores d’aquestes cèl·lules.

Una de les troballes més rellevants d’aquest estudi és que les característiques epigenètiques observades d’aquestes cèl·lules també són presents en cèl·lules supressores derivades de mieloides aïllades en pacients amb carcinoma ovàric. Donat l’interès existent en el desenvolupament de fàrmacs contra les metiltransferases de l’ADN, els resultats d’aquest equip obren potencials oportunitats terapèutiques que requeriran exploració addicional.

Aquest estudi s’ha completat amb la participació d’investigadors i clínics de la Universitat de Pittsburg, de la Universitat de Califòrnia a Irvine i de la Fundació MD Anderson International a Madrid. Rodríguez-Ubreva, J., Català-Moll, F., Obermajer, N., Álvarez-Errico, D., Ramirez, R.N., Company, C., Vento-Tormo, R., Moreno-Bueno, G., Edwards, R.P., Mortazavi, A., Kalinski, P., and Ballestar, E. (2017) Prostaglandin E2 leads to the acquisition of DNMT3A-dependent tolerogenic functions in human myeloid-derived suppressor cells. Cell Reports.

Scroll to Top